Situácia v nemocniciach v Bratislave sa dramatizuje, pacienti s Covid možno skončia v Malackách

10.12.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ešte donedávna patrila Bratislava k mestám s najnižším výskytom ochorenia Covid-19, teraz sa karta obracia. Nemocnice zapĺňajú pacienti nakazení koronavírusom, ochorelo tiež veľa zdravotníkov. Petržalská poslankyňa dokonca tvrdí, že na Antolskej musia pracovať aj pozitívne testovaní zamestnanci, lebo vraj nie sú ľudia... Nemocnica to odmieta, priznáva však, že situácia vôbec nie je dobrá.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská pre banoviny.sk potvrdila, že počet pacientov infikovaných koronvírusom, ktorí potrebujú hospitalizáciu, rastie. V nemocniciach UNB, kam patrí Ružinov, Kramáre, Antolská, Mickiewiczova aj geriatrická nemocnica v Podunajských Biskupiciach, bolo k včerajšiemu dňu hospitalizovaných už 196 ľudí s ochorením Covid-19. V nasledujúcich dňoch budú s najväčšou pravdepodobnosťou pribúdať ďalší.  

„Pri stúpajúcom počte pacientov, ktorý sledujeme v posledné týždne, sme v rámci našich nemocníc navyšovali ďalšie lôžka pre pacientov s ochorením Covid-19,“ priblížila Eva Kliská.

UNB je aktuálne v kontakte aj s inými nemocnicami v Bratislavskom kraji. „Dohodli sme spoluprácu s Nemocnicou v Malackách, ktorá podľa pokynu ministerstva zdravotníctva reprofilizuje oddelenia pre pacientov s ochorením Covid-19. Sledujeme vývoj situácie a ak si to stav bude vyžadovať, plánujeme rozšíriť lôžka na áro. O spolupráci rokujeme aj s ostatnými bratislavskými nemocnicami,“ doplnila hovorkyňa.

Koronavírusom sa infikovali aj mnohí nemocniční zamestnanci vrátane lekárov a zdravotných sestier. Podľa Kliskej je najhoršia situácia v ružinovskej nemocnici. „Najviac zdravotníkov, ktorí boli pozitívne testovaní a ktorí sa nachádzajú v domácej izolácii, je v Nemocnici Ružinov. Čo sa však týka poskytovania zdravotnej starostlivosti, s výnimkou plánovaných operačných výkonov ju v nemocniciach UNB poskytujeme i naďalej,“ uviedla.

Podľa našich zistení nielen v Ružinove, ale aj v nemocnici na Antolskej v Petržalke je situácia zlá. „Pre nákazu tam aktuálne vypadlo napríklad 15 zamestnancov z detského oddelenia vrátane primárky, všetci museli zostať doma. Navyše viem o staršej panej, ktorá sa po ukončení hospitalizácie dozvedela, že je pozitívna. Mohla sa nakaziť od niektorého z pacientov, ale aj od personálu,“ povedal nám Bratislavčan, ktorý však chce zostať v anonymite (jeho meno máme v redakcii).

Zdroj: LF UK - Tomáš Madeja

Najnovšie sa musia všetci zamestnanci petržalskej nemocnice pravidelne testovať na Covid (ilustračné foto).

​Alarmujúci status zverejnila v tejto súvislosti na svojej FB stránke lekárka Iveta Plšeková, poslankyňa Petržalky. Tvrdí v ňom, že aj pozitívne testovaní zamestnanci nemocnice na Antolskej sú povolávaní pracovať, lebo "nie sú ľudia"... Pokúšali sme sa s ňou skontaktovať, aby sme sa dozvedeli konkrétne fakty, žiaľ, neúspešne.

Nemocnica to rezolútne popiera. „V žiadnej z nemocníc UNB vrátane Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke nepracujú zdravotníci, ktorí by boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Všetci zdravotníci, ktorí sú pozitívne testovaní, odchádzajú do 10-dňovej domácej izolácie, po 10 dňoch im je opätovne vykonaný test a podľa výsledku, teda ak je pozitívny, zdravotník zostáva naďalej v karanténe. Len ak je negatívny môže nastúpiť do práce,“ zdôraznila hovorkyňa Eva Kliská.

Nemenovaná zdravotná sestra na Antolskej nám potvrdila, že najnovšie sa musia všetci zamestnanci nemocnice pravidelne testovať na Covid. Takisto pacienti, ktorí k nim prichádzajú, musia mať potvrdenie o absolvovaní testu a v prípade, že ho nemajú,  otestujú ich v nemocnici.

​(ac)

Páčil sa vám článok?