ZISŤOVALI SME: Napriek zrušeným vianočným trhom si v centre mesta vychutnáte kapustnicu či horúci punč

24.11.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Kým pred rokom už boli v týchto dňoch vianočné trhy na Hlavnom aj Hviezdoslavovom námestí plné ľudí, dnes je mesto pre pandémiu poloprázdne. Vianočnú kapustnicu, varené víno či horúce pečené gaštany si však môžete dopriať aj tentoraz.

Predsviatočná atmosféra je v centre Bratislavy úplne iná ako sme si zvykli v minulosti, cez deň sú ulice v centre takmer prázdne, zapĺňajú sa až podvečer, aj to opatrne. Navyše, Sedlárska a Michalská ulica sú rozkopané a na Hlavnom námestí robotníci stále pokračujú v obnove historickej budovy Kooperativy, ktorú v roku 2018 poškodil požiar po výbuchu plynovej bomby v stánku s lokšami.

Rozpačitý dojem vylepšujú vianočné stromy, ktoré dali v pondelok osadiť magistrát aj MČ Staré Mesto na Hlavnom a na Hviezdoslavovom námestí, a takisto podniky, ktoré sa napriek náročným podmienkam snažia prispieť k vianočnej atmosfére – a prežiť. „Sme naozaj v zlej situácii, prežívame horko-ťažko a možno by som podnik aj zatvoril, no uvedomujem si, že moji zamestnanci majú rodiny. Nechcem, aby zostali bez práce. Poviem to tak – dnes zvažujem, či natankujem do auta za 50 alebo za 30 eur,“ priznáva majiteľ reštaurácie a baru na Ventúrskej ulici Ján Schmucker.

Zdroj: ac

Majiteľ podniku ​Ján Schmucker priznáva, že je v ťažkej situácii.

Napriek zložitej finančnej situácii sa snaží podporiť aj iných. Napríklad v čase plošného testovania nachystal takmer 80 burgrov pre ľudí pracujúcich na odberných miestach. „Ak sa len trochu dá, rád pomôžem,“ hovorí. 

Pred svojimi podnikmi má vonkajšiu terasu, kde si môžete posedieť alebo vziať horúci punč, medovinu či varené víno so sebou. Terasa je, našťastie, úplne otvorená, pretože tie, čo sú zakryté igelitovými plachtami, hygienici spochybňujú a možno im dajú stopku. V ponuke má tiež vianočnú kapustnicu, cigánsku, lokše, pečenú klobásu... „Ak máte deti, príďte s nimi, robíme aj výbornú krupicovú kašu s medom,“ odporúča Ján Schmucker.

Neďaleko Hlavného námestia, vedľa spomínanej budovy Kooperativy, nás zaujal tiež podnik s vianočnými dobrotami, ktorý funguje cez okienko. Na zahriatie si môžete dať ovocný „zahrievač“, tradičnú medovinu, punč aj  červené víno a pri ďalšom okienku o kúsok ďalej skvelé bryndzové halušky.

Zdroj: ac

Neďaleko Hlavného námestia si môžete dopriať horúci nápoj cez okienko.

Podobným spôsobom riešia situáciu reštaurácie na Hviezdoslavovom námestí, kde bývali staromestské vianočné trhy vždy plné ľudí a vôní. V týchto dňoch je tu pusto, všetky drevené stánky sú zatvorené, až na jediný, kde si kúpite pečené gaštany. Aj to poteší.

Zdroj: ac

Stánok s pečenými gaštanmi na Hviezdoslavovom námestí. 

Vianočnú atmosféru môžete zažiť tiež pod Starým mostom v Petržalke na Zimnom Tyršáku, rátajte však s tým, že počet návštevníkov je limitovaný, takže možno si budete musieť vystáť rad.

​Novinkou sú vianočné trhy v Starej tržnici na Námestí Nežnej revolúcie, ktoré sa otvárajú od zajtra 25. novembra. „Remeselné potraviny, lokálna móda, šperk, slovenský dizajn a literatúra - to všetko nájdete pod jednou strechou vždy od stredy do soboty v Starej tržnici až do 19. 12. Spojte príjemné s užitočným a zastavte sa na týchto unikátnych vianočných trhoch. Svojím nákupom urobíte radosť nielen sebe a svojim najbližším, podporíte tak aj malé lokálne značky a výrobcov v tomto neľahkom období,“ pozýva FB stránka Stará tržnica.

Zdroj: ac

Rozkopaná Sedlárska ulica.

​(ac)

Páčil sa vám článok?