Staré Mesto plánuje vyrúbať niekoľko invazívnych drevín

20.11.2020

Zdroj: FB Slubekova záhrada

Páčil sa vám článok?

Bratislavské Staré Mesto plánuje v týchto dňoch niekoľko výrubov invazívnych drevín, a to invazívneho pajaseňa žliazkatého a javorovca jeseňolistého. Výruby sa týkajú vnútrodvora Krížna – Karadžičova i Sľubekovej záhrady. Vyrúbaný by mal byť aj jeden poškodený topoľ. Mestská časť o tom informuje na webovej stránke.

Pajaseň žliazkatý je jednou z najrozšírenejších inváznych drevín na svete. Patrí medzí 40 najagresívnejších drevín a vytláča z územia pôvodné druhy. "Vylučuje látku, ktorá spôsobuje ťažkosti rastu približne 70 druhov listnatých a ihličnatých stromov. Tieto látky produkujú najmä mladé jedince, ktoré tak vyhrávajú boj o svetlo s ostatnými drevinami," približuje samospráva. Jeho domovským areálom je severovýchod Číny a Kórejský polostrov.

Javorovec jaseňolistý patril kedysi k módnym stromom. Pretože rýchlo rastie, vysádzal sa s obľubou najmä na nových sídliskách. Ide o menší opadavý a pomerne krátkoveký strom. Veľmi ľahko a rýchlo sa zakoreňuje, vytláča pôvodné druhy. Na Slovensku upravuje problematiku inváznych rastlín a živočíchov vyhláška o ochrane životného prostredia a krajiny. Bratislavu najviac ohrozujú práve dve spomínané dreviny.

(TASR)

Páčil sa vám článok?