FOTO: Nenápadný hrob na Ondrejskom cintoríne - sviečku pri ňom zapálila i prezidentka Čaputová

19.11.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nenápadný hrob, na ktorom nenájdete ani meno zosnulého, na Ondrejskom cintoríne v bratislavskom Starom Meste, sa stal miestom, kam zamierila svoje kroky aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu totiž po rokoch zistila, že tu odpočíva jej blízky príbuzný.

Sviečku pri hrobe svojho pradedka na Ondrejskom cintoríne pri príležitosti spomienky na vojnových veteránov zapálila prezidentka ešte 11. novembra. "Môj pradedo počas prvej svetovej vojny bojoval na talianskom fronte, z ktorého sa vrátil so zraneniami, ktorým podľahol. Jeho hrob sme po dlhých rokoch našli na Ondrejskom cintoríne v Bratislave. 102 rokov od jeho smrti sme tak spolu s otcom a bratom na miesto jeho posledného odpočinku mohli prvýkrát zapáliť sviečku," prezradila vtedy prezidentka.

Na Ondrejskom cintoríne sme sa boli pozrieť i my, spomínaný nenápadný jednoduchý hrob, ku ktorému sa po rokoch konečne viaže i meno s konkrétnymi príbuznými, nájdete v časti cintorína pri Karadžičovej ulici.

Zdroj: Kancelária prezidenta

Zuzana Čaputová v spoločnosti otca a brata  pri hrobe svojho pradedka Štefana Strapáka.

"Prastarý otec prezidentky Štefan Strapák bojoval v 1.svetovej vojne na talianskom fronte. Utrpel vážne zranenia, ktorým neskôr podľahol. Presné miesto jeho posledného odpočinku prezidentka dlhé roky nepoznala," priblížil pre banoviny.sk hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 FOTOGALÉRIA:

​"Vďaka evidenčnému listu z archívu Vojenského historického ústavu a záznamu z roku 1925 sa potvrdila informácia, že pochovaný bol na Ondrejskom cintoríne. Presné miesto sa podarilo určiť na základe archívnych dokumentov spoločnosti Marianum, ktorá cintorín spravuje. Na pomníku v tvare kríža sa už podpísal čas a nie je označený. Prezidentkina rodina ho teraz plánuje obnoviť," dodal Strižinec.

(ms)

 

Páčil sa vám článok?