UNIKÁTNE FOTO: Pozrite sa, ako prebiehala obnova sochy vojaka na Slavíne v 40-metrovej výške

12.11.2020
0

Zdroj: Stanislav Kožela

Páčil sa vám článok?

Prvá etapa obnovy vojnového pamätníka Slavín je hotová, sochu Víťazného vojaka na jeho vrchole od Alexandra Trizuljaka už nezakrýva lešenie. Pozrite si unikátne fotografie pred, počas a po obnove tohto diela, ktoré nám poskytol zodpovedný reštaurátor Stanislav Kožela.

Práce na obnove bronzovej sochy, ktorá aj s hviezdou na vlajke meria 11 metrov, trvali viac ako tri mesiace. Reštaurátor Stanislav Kožela robil na diele s ďalšími štyrmi pracovníkmi - školenými  odborníkmi od polovice júna do približne 20. októbra. Čo bolo najťažšie?

„Jednoznačne najnáročnejšie pre nás bolo dostať sa hore k soche vojaka, šplhali sme sa k nej po rebríku. Samozrejme, potrebný materiál či náradie nám vytiahol nákladný výťah," hovorí Stanislav Kožela. Reštaurátor, ktorý má za sebou dlhé roky praxe, priznáva, že v takej výške až doteraz nepracoval: "Pre mňa to bola úplne nová skúsenosť." 

Zdroj: Stanislav Kožela

​Pracovať vo výške takmer 40 metrov bolo náročné aj pre poveternostné podmienky.

Jednoduché neboli ani samotné práce, najmä keď leto vystriedala jeseň. "Monument je vysoký 39,5 metra, hore riadne fúkalo, poveternostné podmienky boli úplne iné ako dole pod pamätníkom. Pravda, aj rozsah prác bol veľký, socha Víťazného vojaka je asi najväčšou bronzovou sochou na Slovensku,“ dopĺňa reštaurátor.

Zdroj: Stanislav Kožela

​Socha vojaka pred obnovou.

Zdroj: Stanislav Kožela

​Socha vojaka po obnove.

V jeho prípade išlo v zásade o reštaurovanie kovu a opravu množstva plastických defektov spôsobených aj zásahmi blesku. Pamätník mal pritom viac bodov, ktoré bolo potrebné obnoviť - napríklad uchytenie sochy vážiacej približne 20 ton, zničené vplyvom korózie. Poškodení na celom pylóne aj na soche vojaka bolo veľa, okrem reštaurátorov, odborníkov na bronz a na kameň museli byť stále prítomní statici. V rámci prvej etapy prešla obnovou i farebná mozaika, ktorá je súčasťou obradného miesta. 

Zdroj: Stanislav Kožela

​Poškodená časť na vrchole vlajky počas opravy.

Zdroj: Stanislav Kožela

Hviezda z vrcholu vlajky po obnove.

S rekonštrukčnými prácami bude hlavné mesto pokračovať až do roku 2022. Na komplexnú rekonštrukciu vojnového pamätníka sú vyčlenené takmer dva milióny eur, z toho 80 percent vložilo do projektu ministerstvo vnútra.

FOTOGALÉRIA (socha pred obnovou):

FOTOGALÉRIA ​(socha počas obnovy):

FOTOGALÉRIA (socha po obnove):

(ac)

Páčil sa vám článok?