BEDEKER GURMÁNA: Jedlo od Sexi Dog chutilo úplne inak, ako sme čakali

7.11.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Keby nebolo prísnych korona-opatrení, okrem vychytávok z jedálnička by sme si v reštaurácii Sexi Dog dopriali aj posedenie v útulnom interiéri pri skvelom drinku. Čerstvo pripravený obed sme si tentoraz museli vychutnať z take-away boxov. Keďže cena presiahla 50 eur (objednávka pre šiestich), donáška bola grátis, navyše nám k nej pribalili fľašu koktejlu. Potešilo.

Reštaurácia na Suchom Mýte priťahuje pozornosť už názvom, v redakcii sme sa o ňom chvíľu dohadovali. Pomenovanie Sexi Dog rozhodne nepatrí k zaužívaným stereotypom a to zjavne platí aj na všeličo z toho, čo sa vnútri deje.

Podnik, ktorý funguje od  vlaňajšieho novembra, sa prezentuje ako miesto, kde život chutí. My dopĺňame, že chutí úplne inak ako sme zvyknutí z tradičnej kuchyne. „Chlapci“ sa vedia vyhrať s ingredienciami a tiež so spôsobom prípravy jedál, každé z našej objednávky bolo niečím ozvláštnené. Jednoducho, robia to po svojom.

Napríklad Ostrokyslá polievka (3 eurá) priniesla úplne nový zážitok, pritom sme v minulosti vyskúšali viac jej variácií. V jedálnom lístku bola označená ako „naša“ ostrokyslá polievka, a tým bolo povedané všetko. Čiže verdikt: polievka ani príliš ostrá, ani príliš kyslá, len mierne pikantná, čo nám vyhovovalo. Okrem štedrej dávky rôznych druhov sezónnej zeleniny potešili klíčky a tofu. Hustá ako sa patrí a naozaj chutná.

Zdroj: Marián Dekan

Ostrokyslá polievka prekvapila, chutila úplne inak. 

Ani vyprážaný karfiol (6,90 eura) nebol klasikou, akú poznáme z domu. V Sexi Dog ho pripravujú fermentovaný v superzdravom kimči (domácom!) a so sezamovou majonézou tahini. Kombinácia chutí zaujímavá, bohatá.  

Zdroj: Marián Dekan

​Vyprážaný karfiol pripravujú fermentovaný v kimči.

Objednali sme si tiež Kuracie prsia s bylinkovým šalátom (9,90 eura). Mäsko pripravili metódou sous vide, vďaka ktorej si zachová väčšinu svojich živín. Chutilo naozaj lahodne a plnšie, bolo tiež zjavné, že ide o kvalitný kúsok. Tabbouleh šalát bol opäť malým prekvapením, v ľahkej osviežujúcej špecialitke sme nemali bulgur či kuskus, ale domáci pšeničný naan chlieb. Chlebovú placku osviežil skvelý masala dresing, keby bol v osobitnom kelímku, placku by sme si doň rovno namáčali.

Zdroj: Marián Dekan

Kuracie prsia s bylinkovým šalátom - v tejto špecialitke sme mali aj naan chlieb.​

Ak si objednáte jedlo Pstruh and chips (9,90 eura), dostanete skutočnú delikatesu. Vypražená ryba bola pripravená bez kostí, chrumkavá a príjemne dochutená, čipsy boli výborné, stopercentne domácej výroby. Nebol by to asi Sexi Dog, keby aj tentoraz nevyčaroval z tradičného niečo originálne: v priloženom hráškovom kréme dominovala chuť mäty.

Zdroj: Marián Dekan

A takto vyzeral vyprážaný pstruh so zemiakovými čipsami.....

Ešte sme nespomenuli trojchodové obedové menu. V deň nášho testovania bola v ponuke Ostrokyslá polievka (o tej sme už písali), Pečené bravčové so zemiakovou kašou, kyslou zeleninou a mäsovou omáčkou, gaštanový dezert a Kamilková kombucha ako drink k obedu v cene (12,90 eura). Pečené bravčové bol pekný kus mäska, ktorému nechýbala šťavnatosť. Chuť síce menej výrazná, doplnila ju však silná mäsová omáčka a spektrum chutí ešte umocnila kyslá zelenina.

Sladký nápoj z magickej huby kombuchy sme si dali k dezertu, výnimočnému už jeho prezentáciou. Gaštanový koláčik bol tajomnou lahôdkou, niektoré ingrediencie sme ani nevedeli uhádnuť...

Zdroj: Marián Dekan

​Pečené bravčové bol pekný šťavnatý kus mäska.

Aj Cheeseburger SXDG (9,90 eura) potešil. Mäsová fašírka z hovädzieho krku bola šťavnatá a dobre ochutená. V nadýchanej žemli domácej výroby sme mali bohatú náplň, okrem syra čedar plátky červenej cibule, paradajky, kyslej uhorky, nasekaný šalát a napokon BBQ omáčku. K tomu všetkému, ako inak, hranolčeky. Pripravené nepochybne z kvalitných zemiakov, čo sme vnímali napriek tomu, že v čase, keď sme sa do nich pustili, už boli vlažné.

Zdroj: Marián Dekan

Mäsová fašírka v burgeri bola z hovädzieho krku. 

Ako sme sa dozvedeli neskôr, netradičná úprava jedál je doménou šéfkuchára Dušana Platka, ktorý voľne kombinuje to najlepšie, čo doma máme, s dôrazom na využívanie sezónnych a lokálnych surovín. Vo svojej tvorbe je úplne slobodný, no vždy, keď pripraví nové jedlo, otestuje ho celý tím. Základom kuchyne je pritom starostlivý výber surovín, tam sa nesmú pomýliť, výsledok musí byť perfektný.

Zdroj: Marián Dekan

​Reštaurácia Sexi Dog funguje od vlaňajšieho novembra.

​(bn)

Páčil sa vám článok?