VIDEO: Ulice Bratislavy plné tancujúcich Rómov. Tento videoklip zdvihne zo stoličiek aj vás

17.9.2020
0

Zdroj: Sasha Točík Berkyová

Páčil sa vám článok?

Pamätáte si na ten rozruch? V polovici augusta centrum Bratislavy zaplnili rómski hudobníci a tanečníci, ktorých sprievod sledovali milo prekvapení ľudia posedávajúci na terasách, pričom niektorí sa i pridali k zábave. Zábery z ulíc Starého Mesta poslúžili aj pri tvorbe videoklipu k čerstvo nahratej skladbe huslistky Barbory Botošovej a detí zo združenia Divé maky. Klip už je na svete a stojí naozaj za to.

Nápad sa zrodil v hlave primášky Barbory Botošovej, ktorá je zároveň umeleckou vedúcou v občianskom združení Divé maky (podporuje mimoriadne nadané rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia v rozvoji vzdelania a talentu). Kým v predchádzajúcich rokoch bolo výsledkom letnej akadémie detí zo združenia populárne podujatie Cigánsky Bašavel, na ktorom sa predstavili so svojím programom, tohto roku konanie akcie pandémia koronavírusu znemožnila. Letná akadémia Divých makov sa však konala a jej výsledkom je aj klip k skladbe na motívy starej olašskej piesne Mamo, mamo. Exteriérové zábery sa nakrúcali v historickom centre Bratislavy, sprievod kráčal Laurinskou, Michalskou, účinkujúci zavítali aj na Františkánske námestie.

"Nakoľko nám obdobie pandémie skomplikovalo realizáciu festivalu Cigánsky Bašavel, do ktorého sú každoročne zapojené v prvom rade deti a mládež z organizácie Divé maky, premýšľali sme nad tým, ako to tým deťom vynahradíme. V mojej hlave skrsol nápad, že by som rada ukázala deťom prácu v štúdiu, zapojila ich priamo aj do nahrávania a že by som im splnila aj taký ich sen spolupodieľať sa na nahrávaní vlastnej skladby. Vedela som, že to nebude až také jednoduché a bola to aj pre mňa veľká výzva, lebo som vedela, že na to nebude veľa času, no deti ma veľmi milo prekvapili. Prácu v štúdiu a nahrávanie skladby zvládli veľmi profesionálne a za jeden deň sme nahrali úžasnú skladbu, ktorú som pre nich zaranžovala," prezradila pre banoviny.sk Barbora Botošová.

Videoklip Divé maky&Barbora Botošová:

"Veľkú a úctyhodnú robotu odviedli aj moji priatelia hudobníci z kapely, ktorí skladbu s deťmi nacvičili a nahrali. Hneď na druhý deň sme v spolupráci s Living Documentary natočili videoklip. Natáčali sme v klube Lúčnica a taktiež sme použili zábery aj zo sprievodu, ktorý sme robili v ten deň v centre Bratislavy. Som veľmi šťastná, že sa to takto krásne podarilo a čo ma najviac teší a hreje pri srdci, je to, že sa tieto "moje" deti z toho tak veľmi a úprimne tešia. Som na ne veľmi Hrdá," dodala.

Sprievod ulicami bol i súčasťou projektu občianskeho združenia Ornament. Cieľom akcie bolo aj šírenie osvety o rómskej komunite, keďže mnoho  ľudí vníma Rómov cez marginalizované komunity, no v skutočnosti až 60 percent z nich žije integrovane. No tí sú pre väčšinu spoločnosti "neviditeľní, keďže ľudia veľakrát ani netušia, že sestrička u lekára, kaderník, ku ktorému chodia, vodič autobusu, ktorý ich každé ráno vozí do práce alebo učiteľka v škole, kam chodí ich dieťa,  tiež neraz patria k rómskej menšine.

(ms)

Páčil sa vám článok?