Poslanec Berka bol v styku aj so zamestnancami staromestského úradu, jeden je možno pozitívny na koronavírus

31.8.2020

Zdroj: FB Adam Berka, archív

Páčil sa vám článok?

Miestny úrad bratislavského Starého Mesta vzhľadom na zistenia v súvislosti s ochorením COVID-19 s účinnosťou od 2. 9. 2020 zavádza sprísnené opatrenia. Patrí medzi meranie telesnej teploty všetkým osobám, ktoré vstupujú do budovy úradu (zamestnancom aj návštevníkom), povinnosť nosiť rúško v priestoroch úradu (platí pre zamestnancov aj návštevníkov) a dezinfekcie rúk.   

Dôvodom je okrem iného aj to, že jeden zo zamestnancov Miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto dostal v nedeľu pozitívny výsledok skríningového testu na COVID-19, ktorý však zatiaľ nebol potvrdený nadstavbovým testom a teda výsledok je neurčitý. Neurčitý výsledok je  výsledok (spomedzi možnosti „pozitívny, negatívny, neurčitý“), pri ktorom sa odporúča opätovne o 2-3 dni test zopakovať. Vzhľadom na to, že výsledok v tejto chvíli nie je pozitívny ani negatívny, RUVZ nedefinuje žiadne odporúčania ani formu karantény pre tieto prípady. Zamestnanec, aj napriek tomu ostáva v domácej izolácii a podstúpi opakované vyšetrenie o 2 až 3 dni. 

V dôsledku týchto udalostí vedenie Starého Mesta zvolalo na pondelok online krízový štáb, na ktorom príjme smerom k úradu ďalšie opatrenia. Verejnosť o nich bude bezodkladne informovať.   

Staromestský poslanec Adam Berka ešte informoval 23. 8. 2020 prostredníctvom sociálnych sietí, že bol pozitívne testovaný na COVID-19. Staré Mesto však neinformoval, že bol v kontakte s niekoľkými zamestnancami staromestského úradu. „O tejto skutočnosti ma upovedomil až v stredu 26. 8. 2020 o 21:46, teda tri dni po obdržaní výsledku. Správa prostredníctvom online komunikácie bola reakciou na môj kritický komentár k zodpovednosti poslanca“, uviedla starostka Zuzana Aufrichtová. Poslanec Adam Berka sa podľa nej v úvode ospravedlnil a súčasne uviedol, že „chcel by som ťa len varovať pred tým, aby táto téma nebola ďalej príliš rozdúchavaná, pretože jeden z tých tropických večerov som za tržnicou sedel aj so zamestnancami tvojho úradu“. Práve testovaný zamestnanec bol podľa staromestského úradu  jeden z tých, ktorí boli v kontakte s poslancom Adamom Berkom. Ani jeden z testovaných zamestnancov nevykazoval príznaky ochorenia COVID-19 a testovaní boli, ako preventívne opatrenie. 

Prednosta úradu Martin Mlýnek na základe odporučení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vyzval zamestnancov, ktorí boli v kontakte s poslancom pozitívne testovaným na COVID-19, aby urýchlene podstúpili testovanie. 

V nedeľu 30. 8. 2020 výsledok jedného zo zamestnancov vyšiel pozitívne, no ako sme už uviedli – zatiaľ nebol potvrdený spoľahlivejším, nadstavbovým testom. 

„Mrzí ma táto situácia, pretože vystavovať riziku možno aj selektívnym informovaním. Poslanec Adam Berka mal o skutočnosti, že bol v kontakte so zamestnancami úradu, informovať štatutára ihneď po tom, ako dostal výsledok testu,“ uviedla starostka. 

(ts)

Páčil sa vám článok?