Výstava Unisono v bratislavskej Galérii Umelka spojila tri výtvarníčky

8.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Výstavu Unisono, ktorá predstavuje tvorbu Noémi Kolčákovej Szakállovej, Jany Černej Korkošovej a Sone Michalákovej, otvorili v utorok (7. 7.) v bratislavskej Galérii Umelka.

"Keď sme o výstave hovorili, spomínali sme slová ako jednota, prienik, súzvuk, harmónia, spojenie, čo je v dnešnej dobe celkom neobvyklé, výstava veľmi netradične spája tri autorky a mnoho vyjadrovacích prvkov," uviedol k výstave jej koordinátor Milan Štefan.

Návštevníkom ponúka možnosť obdivovať monumentálnu figuratívnu maľbu a dynamickú kresbu Kolčákovej Szakállovej, dielo akademickej sochárky Černej Korkošovej, ktorá tvorí aj šperky, objekty a módne kreácie. Súčasťou jej inštalácie s objektmi, "defragmentovanými fragmentmi", je žlté kreslo, ktoré si dcéra uznávaného slovenského sochára Jána Korkoša priniesla z vlastného ateliéru. Divák sa tak môže usadiť a pozorovať autorkinu "cestu za svetlom". "Moja tvorba je cesta za svetlom, naplnená láskou, pokorou, odpúšťaním, v podstate je to harmónia vnútorného a vonkajšieho života," vysvetľuje Korkošová, ktorá, ako sama hovorí - posúva staré poškodené veci ďalej v čase. Používa pri tom aj selenit, anjelský kameň, ktorý vraj vznikol pri stretnutí hmoty so svetlom.

Zdroj: abn

Za veľmi zvláštny zjav označil Štefan tretiu autorku Michalákovú. ​"Aj keď sa umeniu venovala prakticky od narodenia, až v poslednej dobe sa začala prezentovať svojím signifikantným grafickým štýlom," predstavil výtvarníčku, ktorej hlavným vyjadrovacím prostriedkom je grafika s bohatou ornamentálnou symbolikou.

Zdroj: FB S.M.

 Priaznivci umenia v nej môžu nájsť intuitívne odkazy na materstvo, ženstvo, plodnosť, ale aj folklór, gotickú architektúru alebo sakrálne postavy. "Práve intuícia tvoriť je to, čo vo svojom ateliéri podporuje v dospelých, ale aj deťoch," dodal k autorke, ktorá umožňuje vo svojom štúdiu vytvárať diela každému, kto v sebe objaví hravosť a túžbu. Aj preto Michalákovej inštaláciu dopĺňajú práce jej talentovaných detí.

"Sme tri rôzne ženy, a predsa veľmi podobné, nie náhodou sme priateľky. Je úžasné, že vznikla spontánna idea vystavovať spolu. Som nadšená a v úvode vernisáže som bola až dojatá, pred pár mesiacmi bolo nemysliteľné, že môžeme byť na tomto krásnom mieste, v budove z roku 1926," uviedla pre TASR Kolčáková Szakállová.
Výstava potrvá do 25. júla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?