Na Hviezdoslavovom námestí si stále môžete pozrieť medzinárodnú výstavu politických karikatúr

4.7.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Karikatúry z dielne šestice ich výborných autorov si môžete až do 13. júla pozrieť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktoré sa stalo miestom Medzinárodnej výstavy politických karikatúr.

Ak pôjdete cez Hviezdoslavovo námestie, tak určite nevynechajte výstavu politických karikatúr, ktorá sa nachádza bližšie k Mostu SNP. A na ktoré osobnosti svetovej karikatúry sa môžete tešiť? Slovensko zastupuje Martin "Shooty" Šútovec, ktorého obrázkové komentáre roky uverejňované v denníku Sme a neskôr v Denníku N netreba verejnosti predstavovať.

Ďalším z autorov je Daryl Cagle z USA, ktorého diela sa objavujú až v takmer 850 svetových médiách. Je zakladateľom syndikátu Cagle Cartoons, ktorý do novín distribuuje práce desiatok karikaturistov vrátane Shootyho.

Zdroj: ms

Shootyho zrejme predstavovať netreba.

Susedov z Česka zastupuje Pavel Reisenauer, ktorý už viac ako 20 rokov tvorí pre týždenník Respekt.

Našich severných susedov reprezentuje Andrzej Mleczko, najvýznamnejší poľský karikaturista, ktorý vytvoril viac ako 20-tisíc karikatúr.

Nemecko zastupuje Klaus Stuttmann, ktorý pôsobí ako slobodný umelec a jeho karikatýry sa objavujú v rôznych médiách.

A napokon karikaturistov nášho južného suseda zastupuje Csaba Varga, ktorého tvorba je prezentovaná na portáli fugie.hu. 

Zdroj: ms

​Takto vidí Csaba Varga pohovor na prácu v provládnych médiách v Maďarsku.

Výstava, ktorú k nám prinieslo občianske združenei Euforion, v priebehu roka ešte navštívi Berlín, Prahu, Budapešť a Varšavu.

„Príbeh výstavy sa začal písať v roku 2010 a odtedy navštívila viac ako 30 miest a precestovala desaťtisíce kilometrov. Počas jubilejného ročníka naše pôvodné plány zrušila pandémia Covid 19. Po postupnom zlepšení situácie na Slovensku sme sa spolu so zástupcami mesta dohodli, že po vlne negatívnych udalostí si verejnosť zaslúži aj pozitívne podnety. Základným pilierom projektu je humor. Zároveň situáciu nepodceňujeme a prosíme aj návštevníkov, aby si od seba udržiavali bezpečný odstup, prípadne použili ochranné pomôcky“ vysvetlil Tomáš Lukačka z OZ Euforion.

Texty na karikatúrach  máte pod obrázkami preložené do slovenského a anglického jazyka.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie