Na Námestí SNP sa dnes chystá protestné zhromaždenie s požiadavkou na odchod Borisa Kollára z funkcie

3.7.2020

Zdroj: FB

Páčil sa vám článok?

Na Námestí SNP v Bratislave sa bude v piatok 3. júla od 18 hodiny konať protest za odstúpenie Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu Národnej rady SR (NR SR). Zhromaždenie pod názvom Za odpochodovanie plagiátorov z politiky organizuje: Komunita zastavme korupciu, Naše Slovensko, Iná politika a Radikálna Filozofia.

„Podnetom na usporiadanie verejného zhromaždenia je nedávne zistenie, že druhý najvyšší ústavný činiteľ SR získal vysokoškolský titul podvodom, za čo odmieta vyvodiť náležitú zodpovednosť. Ako sa ukázalo už v minulosti, obdobne získali tituly aj niektorí ďalší politici a
političky,” priblížila Bernátová. Usporiadatelia v oficiálnom stanovisku apelujú aj na nebezpečenstvo zľahčovania samotného problému. „Kollárov plagiát nie je len principiálnou záležitosťou, ale najmä činom, ktorý sa nedá pomenovať inak, ako vedomým podvodom. Prehliadanie podvodov pritom demoralizuje spoločnosť, vytvára neférové prostredie a nahráva tým, ktorí si to zľahčujú,” povedala projektová manažérka Nadácie Zastavme korupciu Klára Bernátová. 

Organizátori protestu chcú poukázať na nedostatočne funkčný antiplagiátorský systém, ktorý podľa nich nie je schopný odhaliť doslovné skopírovanie množstva cudzieho textu do záverečnej práce. Na základe uvedených skutočností požadujú odstúpenie Borisa Kollára z postu predsedu NR SR, zefektívnenie antiplagiátorského systému na vysokých školách a vzdanie sa používania titulov u politikov a političiek, pri ktorých sa „jasne preukázalo”, že získali titul obhájením záverečnej práce, ktorá je plagiátom.

Na odchod Borisa Kollára z postu predsedu NR SR už vyzvali aj koaličné politické strany - Za ľudí a SaS. Naopak predseda vlády a hnutia OĽaNO Igor Matovič sa vyjadril v tom zmysle, že mu stačí, ak Boris Kollár nebude počas výkonu svojej funkcie používať magisterský titul, ale zostane spolu s hnutím Sme rodina súčasťou vládnej koalície. Predseda NR SR však v posledných dňoch pripustil, že môže opustiť nielen stoličku druhého najvyššieho ústavného činiteľa, ale jeho strana sa zároveň vzdá aj troch ministerských úradov. 

(ars)  

Páčil sa vám článok?