FOTO a VIDEO: V kostoloch sa konajú opäť omše - skúška disciplíny veriacich príde v nedeľu

7.5.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Ľudia sú takí radi, že sa po dlhých týždňoch vidia, že majú tendencie pristaviť sa pri druhých, a to aj takí, ktorí to bežne nerobili,“ hovorí farár Marián Gavenda z Kostola Sv. Kríža v Devíne. Už po prvej omši svojich farníkov upozorňoval, aby to pre vlastnú bezpečnosť nerobili a rozišli sa.

Zaťažkávajúca skúška bude v nedeľu. „Po omši sme ponúkali kávu, ľudia boli zvyknutí postáť a prehodiť spolu pár slov. Toho sa teraz treba vzdať,“ pripomína devínsky kňaz. 

Od stredy 6. mája sú povolené verejné sväté omše za účasti veriacich, ktoré sa na Slovensku nekonali od marca. Mnohé kostoly obnovili ich slúženie v rovnakých časoch, ako boli pred zavedením karantény. Príkladom je Blumentál. Vo štvrtok na obed sme sa doň zašli pozrieť na omšu. Nebol problém sa dostať dnu, keďže ľudí bolo oveľa menej ako aktuálnych 120 miest na sedenie a 20 na státie.

Zdroj: Marián Dekan

​Seniorom síce vyhradili časy o 6,30 hod. vo všedné dni a o 7,30 a 9,00 hod. v nedeľu, ale aj na obed ich tu bolo viacero. Nikto im v tom brániť nebude, zvážiť riziko musia sami. Kostol nemá reproduktor pre veriacich, ktorí by prípadne zostali vonku, takže značky pred ním sú bezpredmetné.

Zdroj: Marián Dekan

Zdroj: Marián Dekan

​Iný prípad je Farský kostol Svätej rodiny na tzv. pápežskej lúke v Petržalke. „Pred svätou omšou sa treba postaviť do radu na značku s poradovým číslom v aleji pred kostolom. Do kostola budú pustení prví 90-ti veriaci. Tí, ktorí majú v daný deň úmysel svätej omše, prídu dopredu a budú vpustení mimo poradia. Do kostola začneme púšťať 10 minút pred sv. omšou v poradí, v akom budú veriaci čakať na svätú omšu. Tí, ktorým sa neujde vojsť do kostola, môžu sa zúčastniť vonku s dvojmetrovými rozostupmi, ktoré sú okolo kostola naznačené značkami s číslami alebo s X. Bude pustené aj vonkajšie ozvučenie,“ informujú na stránke.

Do tohto kostola prichádza najmä v nedeľu množstvo veriacich a farnosť sa na to dôsledne pripravila. Je nasledovaniahodné, ako so svojimi farníkmi komunikujú. Majú živú´ webovú stránku, kde sa dozviete podrobné informácie ako do kostola v čase korony a keď chcete vidieť, ako to počas omše aktuálne vyzerá alebo ju chcete absolvovať z domova, večerná omša o 18 h a nedeľná o 9 h sú vysielané naživo na webstránke aj na facebookovom účte kostola. „V kostole sme vyhradili 90 + 10 miest, ktoré je možné obsadiť. K dispozícii sú stoličky a lavice, pričom do jednej lavice si môže sadnúť len jeden človek (v prípade rodiča s dieťaťom aj dvaja),“ dozviete sa okrem iného. Sväté prijímanie sa v kostole rozdáva iba v strede kostola. Dbajú na zachovávanie dvojmetrových odstupov v rade, ľudia sa orientujú podľa zelených značiek naznačených na podlahe.

Vďaka dobrej komunikácii majú veriaci z tejto farnosti jasno aj v tom, ako absolvovať spoveď. „Budeme k dispozícii na svätú spoveď každý deň od pondelka do soboty od 17.00-17.50h. K svätej spovedi môžete prichádzať zvonku cez bráničku detského ihriska napravo od kostola. Kňaz bude k dispozícii pri zamrežovanom a plastickým krytom opatrenom okne naľavo od bráničky.“

​Tieto opatrenia sú pri očakávanom množstve veriacich, a to najmä v nedeľu, nevyhnutné. Či ich realizácia nevyjde nazmar, bude závisieť od disciplinovanosti zúčastnených, a to zrejme najmä po skončení omše. Preventívne preto upozorňujú, aby sa „vonku nezhromažďovali a nevytvárali debatné skupinky“.

Každý kostol je totiž aj miestom socializácie, ktorej majú ľudia aktuálne deficit. „Niektorí sa nevideli celé mesiace, ťažko prejsť okolo priateľov bez slova,“ hovorí farár z Kostola Sv. Kríža v Devíne Marián Gavenda. V Devíne je výhodou, že ide o malú farnosť s veľkým kostolom a hoci sa doň aktuálne zmestí len tretina tých, čo chodia, cez týždeň problém nemajú a Marián Gavenda verí, že v nedeľu sa rozdelia do troch omší a uspokojení budú všetci. „Počul som, že niekde to riešia akoby vstupenkami, inde vás uvádza kostolník a ukáže vám, na aké vyhradené miesto si sadnúť. My máme takisto upravené sedenie v kostole, zvažime v prípade potreby usporiadateľa a a vonku budeme mať aj reproduktor.“

Zdroj: koláž abn

​Omše v týchto dňoch sú kratšie, aj preto, že sa nespieva, ale len recituje. Sväté prijímanie sa podáva len na ruku. Znak pokoja sa vynecháva, alebo sa nahrádza úklonom hlavy. Sväteničky zostávajú prázdne. V laviciach chýbajú spoločné knižky, texty, či ružence. Mnohí veriaci sa s tým ochotne vyrovnajú, pretože omšu v kostole im nedokázalo nahradiť nič. Tak uvidíme, či túto výsadu (napríklad divadlá na rovnakom princípe ako kostoly fungovať nemôžu) ocenia disciplinovanosťou.
(in)

Páčil sa vám článok?