V Seniorcentre Staré Mesto potvrdili COVID-19 u upratovača, všetkých idú testovať

17.4.2020
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

U jedného zo zamestnancov Seniorcentra Staré Mesto na Podjavorinskej ulici v Bratislave sa dnes (piatok) potvrdil pozitívny výsledok testovania na Covid-19. Vedenie Seniorcentra a mestskej časti okamžite pristúpili k sprísneniu preventívnych opatrení, v najbližších hodinách prebehne testovanie všetkých klientov a personálu. V zariadení je v súčasnosti v opatere vyše päťdesiat klientov, stará sa o nich tridsaťčlenný personál.

Nakazený zamestnanec bol „zachytený“ pri nástupe do stredajšej smeny (15. apríla) počas merania telesnej teploty, ktoré vedenie seniorcentra realizuje od začiatku vyhlásenia mimoriadneho stavu v rámci súboru prísnych preventívnych opatrení, ktoré boli prijaté a sú dodržiavané na dennej báze.

Zamestnanca, ktorý pracuje ako upratovač, sme okamžite po zistení zvýšenej teploty poslali k jeho ošetrujúcemu lekárovi, ktorý mu nariadil testovanie na Covid-19. V piatok nám oznámili, že výsledok testovania bol pozitívny,“ informoval riaditeľ Seniorcentra Staré Mesto Matej Alex.

Zamestnanec je v súčasnosti v domácej karanténe, priebeh ochorenia označuje ako mierny. Okrem zvýšenej teploty – 37,2 stupňa Celzia – sa u neho zatiaľ neobjavili žiadne ďalšie príznaky. S klientami seniorcentra prichádzal do kontaktu v obmedzenej miere.

Mestská časť Staré Mesto ako zriaďovateľ Seniorcentra v spolupráci s riaditeľom inštitúcie okamžite prijali sériu mimoriadnych opatrení na zamedzenie ďalšieho šírenia Covid-19 a minimalizovanie dopadu ochorenia na klientov zariadenia.

​„Zrušili sme stravovanie v spoločných priestoroch, strava je klientom podávaná priamo na izby. Takisto sme minimalizovali počet zamestnancov na nevyhnutnú mieru,“ upresnil M. Alex. „V sobotu o ôsmej ráno prebehne komplexná dezinfekcia celej budovy seniorcentra.“ O situácii tiež bezodkladne informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Klientov seniorcentra po zistení pozitívneho testu vyšetrila ich ošetrujúca lekárka, žiadne príznaky Covid-19 – či už zvýšenú teplotu, kašeľ alebo dýchacie problémy – nezistila.

Mestská časť Staré Mesto na mimoriadnom zasadnutí krízového štábu riešila možnosť čo najrýchlejšieho testovania klientov a zamestnancov.

Robíme všetko pre to, aby sa testovanie podarilo zrealizovať v najbližších hodinách. Preverujeme všetky dostupné možnosti, je to v tejto chvíli absolútne prvoradé,” ubezpečila starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. „Personálu sme okamžite zabezpečili ďalšie ochranné pomôcky - ochranné okuliare a štíty, s pánom Alexom sme v nepretržitom kontakte, pravidelne nás informuje o všetkých ďalších opatreniach a zisteniach,” doplnila starostka.

Ako povedal Matej Alex, seniorcentrum je už od začiatku mimoriadneho stavu pripravené aj na možnosť karantény a krízový režim fungovania. Je schopné okamžite zriadiť izolačnú izbu a upraviť priestory tak, aby sa pri klientoch mohol striedať obmedzený a nevyhnutný počet ošetrovateľov.

Seniorcentrum Staré Mesto prijalo prísne preventívne opatrenia bezprostredne po vyhlásení mimoriadneho stavu v súvislosti s Covid-19. „Povinnou výbavou zamestnancov sú rúška a rukavice, všade je dezinfekcia. V súlade s opatreniami vlády boli zakázané návštevy klientov,“ informoval riaditeľ.

Prioritne nám záleží na ochrane zdravia seniorov a opatrovateliek v zariadení. Situácia v Seniorcentre na Podjavorinskej je ukážkou, ako pri dodržaní opatrení možno odchytiť infekciu pri prvom príznaku. Riaditeľovi Seniorcemtra Matejovi Alexovi patrí veľké ďakujem. Sledujeme za zriaďovateľa situáciu a veríme, že súbor prísnych bezpečnostných opatrení prinesie dobrý výsledok,“ povedala Zuzana Aufrichtová. „Myslím na všetkých klientov a ich rodinných príslušníkov s účasťou a s odkazom, že sme vykonali všetky kroky k zaisteniu bezpečnosti pre ich blizkych pred aj po zistení. Vírus je ale neviditeľný protivník, napriek tomu veríme, že prísna ochrana podľa nariadení bola a bude účinná,“ uzavrela starostka.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?