FOTO a VIDEO: Nudíte sa? Môžete zoológom pomôcť zmapovať výskyt užovky stromovej

15.4.2020

Zdroj: FB Výskyt užovky

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia hlavného mesta môžu aj tento rok pomôcť zoológom zmapovať výskyt užovky stromovej na území Bratislavy. Foto, prípadne video s označením miesta, kde sa had vyskytol, možno poslať prostredníctvom facebookovej stránky Výskyt užovky stromovej v Bratislave.

 Autori prieskumu na sociálnej sieti informovali, že v predchádzajúcom roku získali od verejnosti 155 záznamov výskytu užovky stromovej na území slovenskej metropoly. "Tento rok by sme radi dosiahli podobne úžasné výsledky ako minulý rok, stále je totiž veľa ľudí, ktorí o našom úsilí nevedia, a pritom sa s užovkou stromovou stretli, keďže tieto hady veľmi často žijú v blízkosti ľudí - v záhradách či okolí domov všeobecne," upozornili.

V rámci tohtoročného albumu už evidujú 28 záznamov, zverejnené foto i video približuje výskyt užoviek v prírode na území Rače, Nového i Starého Mesta, Vrakune či Devína.

Zdroj: FB Výskyt užovky

Užovka stromová je najväčší had na Slovensku. V dospelosti dosahuje 130 až 180 centimetrov. Obýva teplejšie lesy, kroviská, zarastené okraje polí, parky a záhrady. Hojnejšie sa vyskytuje iba v Malých Karpatoch, predhoriach Štiavnických vrchov a vo Vihorlatských vrchoch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?