Pohľad na Hviezdoslavovo námestie z výšky: Viete, aký erb vytvára jeho dlažba?

29.3.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Dlažbu na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou Slovenského národného divadla zdobia rôzne zaujímavé motívy. Je na nej aj erb, ktorého časť vidíte na obrázku. Uhádnete už teraz, aký?

Námestie v centre mesta je pre hrozbu šírenia koronavírusu vyľudnené, vďaka čomu sme mohli pre vás pripraviť takýto malý rébus. Logicky sa ponúka odpoveď, že ide o staromestský erb, keďže Hviezdoslavovo námestie je v správe Starého Mesta. „Je to však erb Bratislavy,“ potvrdil hovorca mestskej časti Matej Števove. Pozrite si záber na dlažbu z googlemaps.

Zdroj: Google Maps

Hviezdoslavovo námestie z výšky.

​Mnohým dospelým Bratislavčanom bola odpoveď napriek neúplnému obrázku asi hneď jasná, hoci oba erby sú na prvý pohľad takmer identické. Ukážte ich teda deťom, možno sa naučia niečo, o čom doteraz nevedeli.

Zdroj: Magistrát

​Erb Bratislavy.

Zdroj: MČ Staré Mesto

Erb Starého Mesta

 Erb Bratislavy tvorí v červenom neskorogotickom štíte trojvežové opevnenie s bránou, na červených strechách veží sú po dve zlaté gule so zlatými hrotmi a v bráne zlaté, do polovice vytiahnuté mreže. „Opevnenie v erbe Bratislavy sa zvykne nesprávne vysvetľovať ako zobrazenie hradu, resp. zobrazenie troch bratislavských brán: Michalskej, Vydrickej a svätého Vavrinca. V skutočnosti ide o všeobecný symbol stredovekého mesta. Erb Bratislavy je jeden z heraldicky najčistejších mestských erbov, ktorých obsahom je opevnenie,“ uvádza stránka bratislava.sk.

Hlavné mesto sa týmto erbom oficiálne prezentuje od roku 1436, v ktorom mu kráľ Žigmund udelil privilégium používať ho. Kuriozitou je, ako dávnejšie upozornil heraldik Ladislav Vrtel, že hoci mesto dostalo právnu výsadu na erb až v 15. storočí, používalo ho už v 13. storočí bez akejkoľvek listiny alebo potvrdenia. Pripomenul tiež, že Bratislavčania si právo na erb natoľko vážili, že kráľovskej kancelárii dokonca zaplatili, aby im Žigmund vydal dve erbové listiny. Staré Mesto má erb obsahovo takmer rovnaký, ale ich štylizácia je podľa iných storočí.

​Erb Bratislavy sa používa na pečatidle hlavného mesta, na insígniách primátora, na plakete Ceny hlavného mesta, v zasadacích a rokovacích miestnostiach orgánov hlavného mesta a mestských častí na budovách, v ktorých majú sídlo primátor a magistrát hlavného mesta, starostovia a miestne úrady mestských častí a mestská polícia. Používa sa tiež na označenie územia hlavného mesta, slúži i na označenie áut mestskej polície a MHD. Na listinách a na úradných pečiatkach používajú erb Bratislavy primátor, starostovia a orgány mestského zastupiteľstva a miestnych zastupiteľstiev, ale len vtedy, ak listina obsahuje nariadenie, uznesenie alebo rozhodnutie orgánov hlavného mesta, mestskej časti alebo orgánov mestského zastupiteľstva a miestneho zastupiteľstva.

(ac) 

Páčil sa vám článok?