FOTO: Centrom mesta prechádzal záhadný sprievod kňazov - ich nadriadených to prekvapilo...

19.3.2020
0

Zdroj: FB B.B.

Páčil sa vám článok?

V pondelok 17. marca 2020 sa cez ľudoprázdne centrum Bratislavy vybrali traja muži oblečení v kňazských rúchach a sviatosťou oltárnou v rukách. Sprievod pôsobil dojmom, že má súvis s výskytom koronavírusu v našom meste, pre ktorý boli uzatvorené kostoly, takže veriaci sa v tomto období nemôžu zúčastňovať omší a bohoslužieb. Zisťovali sme, o čo presne išlo...

Traja katolícki kňazi idúci po Laurinskej ulici so sviatosťou oltárnou na čele svojho minisprievodu pochopiteľne vyvolali záujem ľudí, ktorí sa v tom čase v centre Bratislavy nachádzali. Jednému náhodnému svedkovi sa ich z okna podarilo aj odfotografovať a snímky zverejnil na sociálnej sieti. "Som katolík, ale nechápem. Pán Boh predsa nepotrebuje v uliciach stredovekú šaškáreň," napísal jeden z užívateľov Facebooku, ktorý fotografiu následne zdieľal na svojom profile. Ale našli sa aj takí veriaci, ktorí sú presvedčení, že len vďaka tomuto u nás pominie epidémia koronavírusu. A pripomenuli, že napríklad v Taliansku sa tiež bežne konajú takéto sprievody duchovných, pri ktorých mestám a ľuďom žijúcim v nich kňazi žehnajú.

Zdroj: FB B.B.

​Pani Angelika v diskusii napísala: "Aj v Lurdoch takto požehnávajú Sviatosťou Oltárnou. Keby tam s nimi išli davy, to by sa mi nepáčilo, lebo by sa mohol vírus šíriť medzi nimi. Ale sú od seba rozostúpení. Keď niekto veri, že Pán Ježiš je v Eucharistii skutočne pritomný, tak verí, že takéto žehnanie svetu má zmysel. Stredoveké myslenie by bolo vtedy, keby išiel cely zástup s nimi."

Bratislavské noviny sa skontaktovali s hovorcom Konferencie biskupov Slovenska (KBS) CSIDr. Martinom Kramarom, ktorý nám potvrdil, že išlo o sprievod s Najsvätejšou Sviatosťou Oltárnou, spojený s udeľovaním požehnania mestu a jeho občanom.

"Bola to súkromná iniciatíva niekoľkých kňazov pôsobiacich v Bratislave. Ich úmysel bol iste dobrý, snažili sa pravdepodobne hľadať spôsoby ako ľuďom sprostredkovať duchovnú posilu. Bude však do budúcna potrebné, aby kňazi v takýchto a podobných iniciatívach vždy najskôr žiadali radu a usmernenie od diecézneho biskupa - nech je zachovaná náležitá primeranosť situácii a novým okolnostiam," dodal hovorca KBS Martin Kramara. 

(ars)

Páčil sa vám článok?