HISTÓRIA: Pamätáte sa ešte na vlak, ktorý jazdil krížom cez mesto?

8.2.2020

Zdroj: E.S.

Páčil sa vám článok?

Na fotografii z roku 1958 od našej čitateľky Evy Szakálovej vidieť kúsok železničnej trate, ktorá kedysi viedla cez Dostojevského rad. Skôr narodení Bratislavčania si dobre pamätajú na časy, keď po nej s hrmotom jazdil vlak...

„Túto fotku som urobila pred viac ako 60 rokmi. Z Dostojevského radu chodil vlak cez Starý most do Petržalky a do Viedne. Záber je z násypu, asi z miesta kúsok od Olejkárskej ulice,“ napísala nám pani Eva, ktorá v tom čase bývala na Budovateľskej ulici na sídlisku 500 bytov.

V opačnom smere, cez mesto, vlak ďalej pokračoval na Karadžičovu ulicu, kde bola nízka budova železničnej stanice Bratislava Nivy, a odtiaľ potom cez Záhradnícku ulicu popri Konskej železnici až na stanicu Filiálka. „Po tejto trati jazdili aj osobné vlaky, nielen nákladné. Ja som na stanici Bratislava Nivy čakávala na babičkin vlak z Trnavy,“ doplnila naša čitateľka.

​Koľaje spájali s touto železničnou stanicou viaceré továrne v okolí Mlynských Nív, napríklad Kablovka, Gumonka či Cvernovka. ​Stanica na Nivách (Bratislavčania ju volali aj malá stanica či malé nádražie) doslúžila približne v roku 1983 a pamätá si na ňu aj Bratislavčan Ivan, ktorý býval na Karadžičovej ulici: „Často sme tam s kamarátmi zašli na bicykli. Neďaleko bola trafika - novinový stánok, a pri ňom pumpa na vodu. Vždy sme si z nej načapovali, keď sme boli smädní.“

A našli sa medzi chlapcami aj odvážlivci, ktorí naskakovali na schodíky nákladných vozňov, keď ich železničiari posunovali, a dopriali si kratučkú cestu vlakom.

Zdroj: A.Č.

​Železničná trať viedla kedysi od Mosta Červenej Armády cez Dostojevského rad a Mlynské nivy až ku filiálke... 

(ac)

Páčil sa vám článok?