VIDEO: Nové značenie bus pruhov na Záhradníckej má zlepšiť radenie vozidiel

7.2.2020
Odbočovanie z justičnej ulice je nebezpečné - Zahradnicka1
Páčil sa vám článok?

Nové vodorovné dopravné značenie bus pruhov na Záhradníckej ulici v Bratislave by malo zlepšiť radenie vozidiel v priamom smere od Odborárskeho námestia do Ružinova pri križovatke s Karadžičovou ulicou. Tvrdí to hlavné mesto s tým, že očakáva plynulejšiu premávku MHD, ale aj osobných áut.

 "Po úprave sú vozidlá v ľavom jazdnom pruhu plynulejšie navedené na priamy smer cez Karadžičovu za zastávkou MHD a odbočovací pruh vľavo vzniká krátko pred križovatkou," spresnilo mesto.

Vozidlá sa doteraz často preraďovali do pravého pruhu vyhradeného pre MHD a cyklodopravu už pred zastávkou MHD, čím podľa magistrátu nielen porušovali pravidlá a spomaľovali verejnú dopravu, ale následne aj komplikovali správne radenie ostatných vozidiel a zhoršovali tak celkovú plynulosť premávky. "Nový stav jednoznačnejšie určuje miesto preradenia vozidiel za zastávkou MHD," deklaruje samospráva.

Ďalšími vylepšeniami sú podľa nej väčšie a predĺžené piktogramy, ktoré lepšie vidieť z polohy vodiča, a na niektorých úsekoch pribudli pozdĺžne súvislé čiary. Robia vyhradený jazdný pruh pre MHD a cyklodopravu lepšie viditeľným a mali by znížiť počet prípadov, keď sa iné vozidlá neúmyselne ocitli vo vyhradenom pruhu.

"Vďaka bus pruhom je verejná doprava rýchlejšia, spoľahlivejšia a vozidlá MHD, ktoré by bez vyhradených pruhov stáli v zápche, môžu byť efektívnejšie nasadené na posilnenie intervalov," tvrdí mesto. Čoskoro plánuje zverejniť podrobnejšie vyhodnotenie nových bus pruhov v Bratislave.

(TASR)

Páčil sa vám článok?