BEDEKER GURMÁNA - Raňajky v meste so šmrncom vtipnej štúrovčiny

25.1.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Skúste si raz za čas urobiť pohodovejší štart do pracovného dňa a vychutnajte si raňajky pri dobrej kávičke niekde v meste. V prípade, že ste beznádejný vorkoholik, tak aspoň cez víkend. Máme pre vás dobrý tip...

Kaviareň Rannô Ptáča na rohu Štefanovičovej ulice pod Hlavnou stanicou sa špecializuje práve na ponuku raňajok. A tá je naozaj bohatá. Okrem klasiky, ako sú miešané vajíčka, chlieb vo vajíčku, volské oká, omelety či párky, pripravujú rôzne netradičné jedlá, ktoré v Bratislave len tak hocikde nenájdete. V ponuke nás milo prekvapila aj krupicová kaša, spomienka na naše detstvo.

Zdroj: Marián Dekan

​Poteší tiež nápaditý jedálny lístok v štúrovčine, občas „mixovanej“ s cudzojazyčnými názvami. Môžete si dať napríklad „k vajcu ruskjemu na virovnavku geopolitickú sleď polskí v omáčke našej smotanovej, s cibulou dusenou, jablkami a kôprom“. Vtipný je i nápojový lístok: ak si objednáte Margitu a Besnú, v pohári budete mať džin s grepovou šťavou, sódou, mätou a ľadom, ak Smrť Jánošíkovu, prinesú vám absint s broskyňovou šťavou a ľadom. Ale to si dáte asi až večer, kaviareň je otvorená do 22. hodiny. Na raňajky, ktoré podávajú od siedmej ráno (cez víkend od ôsmej), môžete prísť aj krátko pred obedom, ale pozor, kuchyňa v plnom režime funguje len do 14. hodiny. Neskôr vám pripravia už iba niečo rýchle a nenáročné, napríklad sendvič.

Zdroj: Marián Dekan

​​Porcie sú veľké, je to viac brunch ako rýchle raňajky a jedlo sme mali na stole v priebehu asi 10 minút. Najskôr sme si objednali omeletu s caprese a dvoma toastami. K tomu nám ešte ponúkli na výber zemiaky z grilu alebo zeleninový šalát, zvolili sme druhú možnosť. Mozarella bola výborná, aj plátky paradajok chutili napriek tomu, že z čerstvej slovenskej úrody určite neboli. Omeletu sme si mohli prisoliť, ale to sa nám vôbec nežiadalo. Skôr by sme ju prichutili červenou mletou paprikou, tú sme však k dispozícii nemali.

Zdroj: Marián Dekan

​​Skvelý bol aj sendvič kari čedar – priniesli nám chrumkavú celozrnnú bruchettu zapečenú so syrom a k tomu šalát z listovej zeleniny. Boli v ňom aj kúsky mäty a tiež trochu pesta, táto kombinácia chutila zaujímavo.

Do tretice sme ochutnali lievance. Robia ich aj so slaninou a javorovým sirupom, my sme však stavili na sladkú verziu, na ljevance amerikánskje čučorjedkovje so šlahačkou. Neboli to však lievance, na aké sme zvyknutí z domu, chuťovo pripomínali skôr bublaninu. Oba koláčiky, ktoré sme mali na tanieri, boli nadýchané, nie veľmi ťažké a vďaka čučoriedkam osviežujúce. No konštatovali sme, že čučoriedok mohlo byť viac – alebo spojiť koláčiky lekvárom, boli by šťavnatejšie.

Zdroj: Marián Dekan

​Zázvorový čaj, ktorý sme si k jedlu objednali, bol štandardnou kvalitou, zato káva espresso naozaj vynikajúca. Na výber máte viac druhov káv, aj ľadové a bohatá je aj ponuka nápojov vrátane čerstvých štiav. Navyše si môžete dopriať z domácich dezertov, vyložených v chladiacej vitríne.

Rátajte však s vyššími cenami: omeleta s caprese stála 6,95 eura, sendvič 4,25 eura, lievance 4,50 eura. K tomu dva zázvorové čaje (spolu 5 eur) a káva (1,70 eura), takže účet pre troch vyšiel na 24,30 eura. Ale jedlo bolo chutné a výdatné, pripravené z čerstvých kvalitných surovín, a prostredie kaviarne zariadenej v retroštýle útulné. Prívetivý a ochotný bol aj obsluhujúci personál.

Zdroj: Marián Dekan

​K dokonalosti často chýba maličkosť. V tomto prípade to boli vešiaky, na ktoré by ste si zavesili kabát či bundu - v kaviarni sme videli iba jeden pri vchode. A tiež dlhšie čakanie na platenie, napokon sme museli sami zájsť k baru, hoci v čase našej návštevy nebolo plno. Ale inak, odporúčame, raňajky stoja za vyskúšanie!

Zdroj: Marián Dekan

(ac, md)
Naše hodnotenie: 4
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
Foto: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?