Na Vydrici boli elegantné meštianske domy

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ruiny na svahu pod južným opevnením hradu už ani zďaleka nepripomínajú bohatú minulosť miesta, kde sa na ulici Vydrica nachádzali elegantné meštianske domy a šľachtické paláce. Jeden z nich dal vybudovať pred rokom 1780 barón Anton von Braunecker. Pred palácom bolo reťazové zábradlie, preto dostal ľudový názov Kettenhaus.

Vo svahu za a nad palácom zriadili na štyroch rovnobežných terasách záhradu, ktorá patrila k atrakciám mesta. Zo strany Šťukovej ulice sa k nej dalo dostať aj vozmi.

Na terasách boli v lete vystavené v drevených debničkách a keramických kvetináčoch pestované cudzokrajné rastliny. Na zimu ich prenášali do skleníkov. Vyvrcholením záhrady bol záhradný pavilón, pôvodne upravený ako neogotická hradná veža, neskôr prestavaný v maurskom slohu. Jestvoval ešte okolo roku 1960, opustený a devastovaný.

Na prelome 19. a 20. storočia zriadili v paláci detskú opatrovňu, v 50. rokoch tam bola materská škola a jasle. Okolo roku 1975 palác zbúrali bez ohľadu na jeho veľmi kvalitný barokový kamenný portál, fasádu, mrežované dvere, reprezentačné schodisko, nástenné maľby v sálach na 1. poschodí.

Pavilón, ktorý definitívne zbúrali v roku 1990, mal tri podlažia. Najvyššie vraj slúžilo medzi vojnami ako mohamedánska modlitebňa. Najnižšie podlažie predstavovala suterénna miestnosť (hoci bola situovaná vyššie než 1. poschodie paláca), ktorá mala oválnu tehlovú klenbu a na stenách tri oválne murované výklenky. Tá sa ako jediný zvyšok paláca zachovala dodnes a teraz slúži ako obydlie bezdomovcov.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie