V nedeľu štartuje Vianočný Dobrý trh: Ponúkne bohatý program v susedstve Starej tržnice

14.12.2019
Vianočný Dobrý trh v Starej tržnici a okolí

Zdroj: Dobrý trh

Páčil sa vám článok?

Objavovanie susedstva, vianočná atmosféra, vynikajúce jedlo a kvalitný tovar, ale aj dôležité témy klimatickej zmeny na vás čakajú na decembrovom Dobrom trhu, ktorý sa koná v nedeľu 15. decembra v Starej tržnici a okolí.

V striebornú nedeľu budú mať návštevníci Dobrého trhu možnosť nakúpiť všetko potrebné na blížiace sa vianočné sviatky. Starú tržnicu zaplavia stánky s kvalitnými potravinami, originálnymi darčekmi, zero waste domácimi potrebami alebo dobrými knihami. Na výber budú originálne dizajnové kúsky, ale aj tovar pre deti či oblečenie.

 Trh sa okrem Starej tržnice rozšíri aj do okolia. Novinkou v programe bude trh na Klobučníckej ulici, ktorý podujatie prepojí s vianočnými trhmi na Hlavnom námestí. “Premenu Klobučníckej ulice vnímame pozitívne. Rozhodli sme sa ňou preto pomyselne otvoriť dvere do susedstva Starej tržnice, ktorému sa v našom programe budeme venovať,” hovorí programová manažérka Dobrého trhu Illah van Oijen. Návštevníci budú mať možnosť nazrieť do tajných zákutí susedstva a vydať sa na komentovanú prehliadku Kláštora sv. Uršuly, zdarma sa dostanú do pozoruhodného Múzea J. N. Hummela alebo do podzemia Starej tržnice. Na pódiu pred Starou tržnicou budú počas celého dňa prebiehať koncerty. Vystúpia tu napríklad Živé kvety alebo detský spevácky zbor Superar a Funny Fellows tu pokrstia nový album. Na námestí návštevníci nájdu aj stánky s jedlom.

 Oslava susedstva

 Ako vždy, aj tento Dobrý trh bude malou oslavou susedstva. Do prípravy programu sa opäť zapojili inštitúcie či prevádzky v okolí, ktoré pre návštevníkov trhu pripravia špeciálny program. Domáci sa mohli, rovnako ako počas predošlých vydaní trhu na Jakubovom námestí a Panenskej, prihlásiť do susedskej výzvy. Vďaka spolupráci s Nadáciou VÚB organizačný tím opäť produkčne aj finančne podporí ich nápady.

Zdroj: Dobrý trh

Zdroj: Dobrý trh

​ „Návštevníkom Dobrého trhu odporúčame nájsť špeciálne vlajky s označením susedský program, ktoré budú okolo nich v priestore a aj na mape. Práve na týchto miestach už tradične skvelú predvianočnú atmosféru ešte viac spríjemnia ochotní a kreatívni susedia z tejto lokality,“ hovorí Lucia Luptáková, zástupkyňa Nadácie VÚB, ktorá sa už druhý rok podpisuje pod toto mestské podujatie ako partner pre komunity.

 Vo Vieche malých vinárov bude počas celého dňa hrať klaviristka Marta, novootvorený Čajový ateliér v Starej tržnici bude žiť detskou literatúrou, diskusiou o čistote ovzdušia  a celodennou keramickou dielňou. V Poľskom inštitúte prebehnú kreatívne dielne, vo  V klube zas Bazár Chalaňov a v Kunsthalle výstava Moc bezmocných. V Literárnom informačnom centre bude počas celého dňa program s časopisom Slniečko. Otvorené bude aj v Slávici a Slowatch na Laurinskej, v KC Dunaj na Nedbalovej, kde prebehne DOBROčinný SWAP.

Bohatý bude aj program pre deti. Na Dobrom trhu sa chystá výstava ilustrácií z detských kníh, čítačka, krst detskej knihy Adéle a Rúfus na cestách po Slovensku s vydavateľstvom Monokel a ilustrátorkou Veronikou Klímovou. Pripravený bude aj workshop kreslenia  a diskusia na tému ilustrácie v detskej knihe s Heďkou Gutierrez, detské Divadielko Maťo či koncert populárneho Pánka. Kúpiť si milý darček pod stromček budete môcť aj na detskom trhu v pasáži Central.

Dobrý trh bude opäť v bezodpadovom štandarde. Návštevníci odovdzávajú odpad na špeciálnych triediacich staniciach, kde im so separovaním odpadu pomáhajú dobrovoľníci. Podujatie sa snaží redukovať zbytočný odpad a platí na ňom zákaz jednorazových plastov. Namiesto toho používa kompostovateľné riady a zálohované poháre. Tentokrát budú môcť návštevníci vratné poháre vrátiť aj na Hlavnom Vianočnom trhu.

Na Dobrom trhu v Starej tržnici a okolí sa bude diskutovať aj na dôležitú tému čistoty ovzdušia. Diskusia s hosťami z iniciatívy Za čisté ovzdušie, SHMÚ a Inštitútu environmentálnej politiky sa koná ako súčasť Clean Air Forum. Na tému ekológie a klimatickej zmeny budú reagovať aj umelci, ktorí na námestí budú počas celého dňa tvoriť ľadové sochy. Súčasťou programu bude aj výstava Zastúpenia Európskej komisie  2030 is Now a výstavy Ženské práva sú ľudské práva, ktorú pripravila Holandská ambasáda.

Zdroj: Dobrý trh

Kompletný program

Stará tržnica

Celý deň Žánrovo pestrý playlist od Múzea J.N. Hummela bude znieť Dobrým trhom vo vnútri tržnice.

10:00 Dobrý trh - otvorenie koncertným sprievodom Funny Fellows.

 11:00, 12:30, 13:30, 14:30 Neviditeľná tržnica - komentovaná prehliadka

Špeciálne pre Dobrý trh pripravené pokračovanie série komentovaných prehliadok skrytých miest Starej tržnice a jej okolia, vrátane Kaplnky sv. Jakuba. Spoznáte priestory, ktoré bežne nie sú verejnosti prístupné a dozviete sa množstvo zaujímavostí. Účasť na prehliadke je zdarma. Potrebná je rezervácia https://forms.gle/8LhLFPvsc7Avnncv9

 Zašiváreň

*Zašiváreň je projekt o.z. People on Earth (FRL) v spolupráci so značkou Bagbet.
Celý deň Miesto, kde vaše oblečenie môže dostať druhú šancu.

Roztrhané nohavice? Pokazený zips? Odpadol ti gombík? Odlepila sa ti podrážka na topánkach? Nevyhadzuj to! Opravíme to spolu. Počas celého dňa si môžete prísť opraviť svoje poškodené oblečenie a topánky. Pripravili sme si aj zaujímavý workshop na výrobu vianočného anjelika zo zbytkových materiálov z textilnej výroby.

Celý deň Upcycling workshop

Vďaka Nadácii VÚB, nášmu partnerovi pre komunity, si budete môcť priamo na mieste vyrobiť vianočné ozdoby z reklamných bannerov a peňaženky z tetrapakových škatúľ.  

11:11 - 17:17 Tvorlístok

Zašite sa s básnikmi do Zašivárne, tam vám ušijú verše na mieru. Básnici zo skupiny TVORLÍSTOK - Tomáš Hudák, Matúš Oparty, Šimpe Ondruš a Michal Baláž s radosťou napíšu nezabudnuteľné slová pre vás či vašich blízkych. Originálny, romantický i zmysluplný darček.

Čajový ateliér
Činčuáčik v Čajovom ateliéri.

V ateliéri to bude žiť! Bude veľmi farebný, plný ilustrácií talentovaných slovenských autorov. Poctivo vybrané obrázky, doplnia samotné knižky pre deti. Príďte si ich pozrieť a porozprávať sa o svete detskej literatúry s novým pojazdným kníhkupectvom pre deti, Činčuáčik.

10:00 - 16:00 Výstava ilustrácií z detských kníh, predaj detských kníh

10:30 - 11:00 Čítanie s Činčuáčikom

11:30 - 13:00 Otvorený keramický ateliér

Pre každého kto sa chce uzemniť a tvoriť

13:30 - 14:30 Krst detskej knihy "Adéle a Rúfus na cestách po Slovensku"

s vydavateľstvom Monokel a ilustrátorkou Veronikou Klímovou

15:00 - 16:00 Workshop kreslenia a diskusia

na tému ilustrácie v detskej knihe s Heďkou Gutierrez

17:00 diskusia WhatCity?: Bratislava, vzduch čistý?

Aký vzduch dýchame v Bratislave a ako sa mení za posledné roky? Čo/kto je najväčším znečisťovateľom ovzdušia? Ako to vplýva na ľudí, ekonomiku a životaschopnosť mesta? Kde sa o kvalite vzduchu môžeme dozvedieť ako obyvatelia? Alebo čo môžeme ako jednotlivci spraviť pre okamžité zlepšenie vzduchu, ktorý spoločne dýchame? Diskutujú: Dana Mareková (Za čisté ovzdušie), Martin Kremler (vedúci odboru Monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ) Veronika Antalová - (Inštitút environmentálnej politiky). Moderuje: Milota Sidorová (WPS Prague, MIB, Punkt)

Diskusia je sprievodnou aktivitou Clean Air Forum

Lab

Celý deň Otvorené dielne

Môžete  si prísť vyrobiť vianočné dekorácie, ozdoby, menovky na darčeky…
Aktivity sú vhodné pre deti aj dospelých.

Up!city

10:00 - 18:00 3D okuliare s prehliadkou závodu VW

Viecha malých vinárov

Počas dňa Klaviristka Marta

Keď bola malé dievča, mala kamarátky, ktoré hrali na klavíri, a strašne chcela hrať tiež. Všade, kde videla klavír, hneď naň ťukala. "My sme boli chudobní, klavír sme nemali. Ale potom rodina jednej mojej kamarátky odcestovala a darovali nám taký starý klavír. Bola som strašne šťastná a mohla som sa zdokonaľovať doma, viete?"

Centrál Pasáž

10:00 - 17:00 Detský trh

Malí trhovníci pripravili vianočné výtvory, napiekli medovníky a vytriedili svoje knihy, hračky a oblečenie. Príďte si od nich nakúpiť a podporiť mladú generáciu trhovníkov!

Námestie Nežnej revolúcie, pódium

11:00 Divadielko Maťo: Ministerstvo nápadov

Šiši-bláznivé predstavenie, v ktorom nechýba napätie, absurdné situácie a humor. Nech sa teda páči! Vstúpte do Psolandu! Ale pozor! Len na tajno! Ľudia sem majú vstup prísne zakázaný!

12:00 Funny Fellows - krst nového CD

Slovenská kapela, kde hrá prím swingová hudba, humor a zábava. Na Dobrom trhu budú navyše krstiť nové CD! Očakávajte nečakané! Swing, Swing, Swing!

13:00 Trilobeat

Atmosféra džezových, progrockových či popových skladieb! Riadená prirodzene plynúcimi emóciami klavírnych kompozícií Jakuba Mikulu, melodikou priečnej flauty a vokálu Kataríny Mikulovej, rytmikou basgitary Norberta Neuschla a bicích nástrojov Mareka Saska. Vytvorená súhra je univerzálnym jazykom pre priaznivcov kvalitnej hudby.

14:00 Pánko

Štvorčlenná kapela alebo lepšie rodinný projekt, ktorého neutíchajúcou inšpiráciou sú deti. Prinesie na námestie radosť nielen im, ale aj rodičom.

15:00 Peter Juhás - Singersongwriter

Pop, folk, rock, reggae a mix ostatného. Hudba plná radosti zo života.

Tvorba, žáner a celková prezentácia Petra Juhása sa nesie v znamení potešenia z hudby
a vnímania momentu. Diváci sa stávajú súčasťou živého vystúpenia a spievajú “čo im hrdlo ráči”. Príďte načerpať pozitívnu energiu.

16:00 Superar

Hudba spája, posilňuje, inšpiruje. Vytvára medzi nami puto súdržnosti. Detský spevácky zbor po dvoch rokoch rozospieva Dobrý trh.

17:00 Živé Kvety

Bratislavská kapela. Legendárna!

18:00 Slovak Tea

Príďte opäť ochutnať autorsky a žánrovo pestrý lyric pop s prímesou rapu, folku či alternatívy.

Celý deň Ženské práva sú ľudské práva - výstava

Umelecká inštalácia sa zameriava na ženské práva, upozorňuje na každodenné prejavy sexizmu prostredníctvom osobných skúseností rôznych žien.
Autorkou inštalácie je Zuzana Liptáková. Za iniciatívou stojí Holandské veľvyslanectvo spolu s partnermi, ktoré inštaláciu pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10.12.). OSN v tento deň vyzýva prihlásiť sa k svojim právam a zastať sa práv druhých. Je dôležité upozorniť na práva žien po celom svete. Na ich právo žiť život bez násilia, obťažovania a diskriminácie.

Celý deň #2030isNow - výstava

Interaktívna výstava Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Jej cieľom je zvýšiť informovanosť o programe do roku 2030 a pozitívnom vplyve Európy a Európanov na dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

Celý deň Galéria 4D: Ľadové sochy - klimatický aktivizmus

Umelci Filip Bielek, Ronald Doboš, Tereza Klčová, Emil Softič, Andrej Šoka, Veronika Vargová v spolupráci s Galériou 4D budú celý deň pred tržnicou pripravovať rôznymi metódami ľadové sochy na tému klimatický aktivizmus. Príďte sa pozrieť, aké umelecké diela môžu vzniknúť z ľadových kvádrov!

Bukowski bar
18:30 Koncert kapely Papyllon

Pôvodne indie-rocková päťčlenná zostava fungujúca od roku 2009. Po vydaní kritikmi pozitívne prijatého albumu z roku 2016 sa rozhodla vykročiť komerčnejším, žánrovo a zvukovo prístupnejším smerom. Výsledkom sú čerstvo vydané single What About Tonight a All The Time, rotujúce v éteroch rádií.

Námestie SNP

Poľský inštitút

Zapojte sa aj tento rok do série workshopov, ktoré povedie Agnieszka Chrzanowska-Małys. Vyrobíte si na nich zaujímavé vianočné ozdoby a dekorácie z recyklovaného papiera. Workshop je určený pre všetky vekové kategórie a je bezplatný. Prosíme zaregistrujte sa na e-mailovej adrese: teresa.lukacova@instytutpolski.org.

Jednotlivé workshopy na seba nadväzujú. Nie je nutné absolvovať všetky. V prípade záujmu o viaceré, je potrebné sa registrovať na každý samostatne.

10:15 – 11:45 Ručná výroba papiera

Príprava masy, čerpanie, sušenie až výroba polotovaru v rôznych farbách a textúrach.

Kapacita 15 osôb

12:15 – 13:45 Darčeky z ručne vyrobeného papiera

Výroba pohľadníc alebo ozdôb s vianočným motívom z ručne čerpaného papiera.

Kapacita 15 osôb

14:15 – 15:45 Vianočné batikovanie a maľovanie pohľadníc

Nanášanie a následné zafarbenie roztopeného vosku na textíliu alebo papier. Výroba batikovaných vianočných pohľadníc. Kapacita 15 osôb

Národné Osvetové Centrum - V klub

10:00-19:00 Bazár Chalaňov

  1. Ročník výnimočného charitatívneho projektu, ktorý spája predvianočnú atmosféru, príjemné nakupovanie v pokoji a bez stresu, podporu dobrej myšlienky a šancu pomôcť iným.

Literárne informačné centrum

Slniečko na Dobrom trhu

13:00 Jakub Lužina číta Lesmírnu odyseu – príbehy Krejzíka a Nuduarda vychádzajú ako čítanie na pokračovanie

14:00 Braňo Jobus číta zo svojich kníh – Zberný dvor, Žubrienky inštalatérky, Komisár Mrodge a ďalší v zábavnom programe vo výklade

Celý deň výstava ilustrácií Adely Režnej

10:00 - 18:00 LIC otvorené

Ku každému nákupu špeciálna pohľadnica s ilustráciou Adely Režnej, zľava 10% na detské knihy, časopis Slniečko zadarmo.

Kunsthalle Bratislava

16.00Kurátorský sprievod a performatívna akcia Papierovanie na výstave MOC BEZMOCNÝCH, 1. poschodie

Počas prehliadky bude zároveň vystavujúca umelkyňa Maja Štefančíková spolu
s performerkami Silviou Zámečníkovou a Dominikou Párnickou realizovať performatívnu akciu Papierovanie, ktorá symbolicky zobrazuje množstvo byrokracie prítomné v umeleckej prevádzke, školstve, administratíve a vlastne všade okolo nás. Výstavou prevedie kurátorka Lenka Kukurová.

NEDBALOVA ULICA

KC Dunaj
10:00 - 17:00 DOBROčinný SWAP v Dunaji
Prineste kúsky oblečenia, ktoré už nenosíte a na oplátku si odneste neobmedzené množstvo oblečenia, ktoré sa vám zapáči. Vstupné 5€, časť zo vstupného poputuje občianskemu združeniu o.z. Vagus.

KLOBUČNÍCKA ULICA

Spojená škola Sv. Uršule a kláštor
14:00 a 15:30  Na návšteve u Uršulínok.

“Viete, čo sa skrýva za múrmi kláštora? Ako sestry žijú, čo robia od rána do večera a či sa náhodou nenudia? Príďte sa pozrieť do našej jedálne, kostola a krypty. Dozviete sa, koľko storočí už sestry žijú v centre Bratislavy, zistíte, kto bol najzaujímavejším návštevníkom nášho kostola a iné tajnosti.” pozýva sestra Mária-Rita. Kapacita prehliadky je približne 50 osôb.

Múzeum J.N. Hummela /predajňa Hummel music
10:00 - 19:00 Vstúpte do sveta skladateľa Hummela

Vstúpte počas Dobrého trhu zdarma do Múzea Johanna Nepomuka Hummela, ktoré sa nachádza v čarovnom renesančnom dome. Dozviete sa viac o rodákovi, hudobnom skladateľovi a klavírnom virtuózovi. Zastavte sa tiež v hudobnej predajni plnej dobrej hudby. Vďaka tomuto susedovi budeme celý deň tráviť v sprievode tónov klasickej hudby.

11:00 - 12:00 a 15:00 - 16:00 Ružový rám MestoCity na Dobrom trhu

Príďte sa zapojiť do štvrtého pokračovania projektu aktivovania verejného priestoru. Prostredníctvom tohto projektu sa môžete pozrieť na jedno parkovacie miesto cez Ružový rám a prispieť do bohatého katalógu nápadov alternatívnych využití.

Celý deň Detský vianočný les

Stromčeky, ktoré vyzdobili deti z bratislavských základných a umeleckých škôl skrášlia aj Dobrý trh! Ich misia ale nekončí, potešiť môžu domovy dôchodcov, združenia pre ľudí bez domova, dobročinné organizácie či rodiny v núdzi. Máte o stromček záujem alebo viete o niekom, koho by potešil? Spýtajte sa v stánku Dobrého trhu a odneste si svoj stromček po skončení trhu o 19:00. Info aj na www.dobrytrh.sk

LAURINSKÁ ULICA
Celý deň Dobrý deň so slávicou & Slowatch
Po celý deň otvorené obe predajne, DJ a horúci punč na ulici

slávica
14:00 Komentovaná prehliadka printov

Viete, kde naraz nájdete Mareka Ormandíka, Ivu Šátekovú, Ové Pictures, Dominiku Žákovú či Paťu Koyšovú? No predsa v slávici! Dizajnový obchod slávica má novú predajnú sekciu plnú slovenského umenia. Dozviete sa viac o umelcoch, dielach, technikách tlače a najmä, ako sa v širokej ponuke zorientovať. Špeciálne na Dobrom trhu slávica odhalí aj nové, dosiaľ nepredávané printy. Prehliadkou bude sprevádzať Natália Hulejová. 

Slowatch
12:00 - 16:00
  2. Poschodie
Príďte sa poradiť, ako sa starať o materiály vašich odevov a objavte aktuálnu dámsku a pánsku kolekciu Buffet.

 Dobrý trh v Starej tržnici a okolí sa koná v nedeľu 15. Decembra 2019 od 10:00 do 19:00. Podujatie sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?