VIDEO: Zbohom, Violka, znelo Starou tržnicou na spomienkovom koncerte pre Violu Macákovú

1.12.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ako vyjadrenie odporu voči násiliu, ale aj ako spomienka na tragicky zosnulú učiteľku, fotografku, cestovateľku a modelku Violu Macákovú sa v nedeľu večer konal v bratislavskej Starej tržnici "Koncert pre Violku".

Ešte pred koncertom okolo 18.00 h mohli ľudia vyjadriť svoj postoj a pocity aj zapálením sviečky pod fotografiou Violy Macákovej pred budovou Starej tržnice:

Zdroj: ms

​Následne sa priestory Starej tržnice začali zapĺňať, každý z prítomných dostal od organizátorov fialovú stužku v tvare V, ktorá okrem smútku symbolizovala i prvé písmeno krstného mena zosnulej Violy.

Na úvod prečítal veľmi emocionálny prejav moderátor a organizátor podujatia Ludwig Bagin. Publiku sprostredkoval i odkaz od rodiny zosnulej: "Vždy si tu bola pre každého, hoci sama si niekedy nemala dosť síl na svoje životné prekážky. Vieme, že nás sleduješ zhora a usmievaš sa cez slzy, keď vidíš plody svojej dobroty na tomto koncerte. Ostala po Tebe veľká diera v našich srdciach, ale taktiež do neba volajúci odkaz, aby sme sa všetci spojili proti zlu, ktoré Ťa žiaľ od nás vzalo. Vždy si spájala ľudí a podarilo sa Ti to opäť. Aj keď Ťa nám teraz už nič nevráti, veríme, že aspoň to dobro, čo si stihla ľuďom zo seba odovzdať, ich bude naďalej sprevádzať a vďaka tomu zostaneš navždy s nami. Zbohom, Violka. Tvoja milujúca rodina."

S prejavom vystúpil aj spisovateľ Michal Hvorecký. "Násilie sa v našej spoločnosti hlboko zakorenilo a naďalej sa udržiava kultúrou popierania a mlčania. Preto o ňom musíme hovoriť a konečne konať. Žiť v bezpečí je základná ľudská potreba a znak slobody. Je to na nás muži, my sme na ťahu. Nebuďme ticho... Keď vidíme neprávosť či nebodaj týranie, neváhajme pomôcť. Mužskosť neznamená drsnosť, tvrdosť či agresivitu... Netolerujme sexizmus v nijakej podobe. Hlúpe vtipy, otrasné reklamy, stupídne stereotypy o gazdinkách, zovšeobecňovania, že ženy vlastne podriadenosť vítajú alebo poťapkávania po zadku. Zasadzujme sa za nulovú toleranciu násilia vo svojich komunitách, na pracoviskách, v školách či vo farnostiach. Ženy musia vedieť, že sa na nás, mužov, na náš štát aj na inštitúcie môžu spoľahnúť. Nikdy ich neponižujme, nenadávajme im, neútočme a nebime... Keď sú ohrozené ženy, sú často ohrozené aj deti. Mám tri, z toho dve dcéry. Chcem, aby sa v Bratislave cítili bezpečne. Violu ani mnohé ďalšie ženy sme nedokázali ochrániť. Muži, nehanbime sa hanbiť za to, čo bolo v minulosti, ale urobme všetko pre to, aby sa týranie neopakovalo. Buďme znova verejnosť proti násiliu!" vyhlásil okrem iného Hvorecký.

Koncert pre Violku, Stará tržnica sa zaplnila:

Zdroj: ms

Následne na akustickom koncerte bez nároku na honorár vystúpili kapely Para (úvodná foto článku), Billy Barman, Korben Dallas, Puding pani Elvisovej, Hex, Polemic, Le Payaco, Vec, Saténové ruky, Noisecut, Queer Jane, Jerguš Oravec, Longital, Jozef Lupták, Zuzana Mikulcová, Katarína Máliková, Andrea Bučko, Martin Geišberg. Záverečnú modlitbu prednesol Daniel Pastirčák.

Vystúpenie skupiny Para, v ktorej hrá i primátor Bratislavy Matúš Vallo:

Vystúpenie skupiny Polemic:

Vystúpenie kapely Billy Barman:

Umierajúcu, zranenú a podchladenú učiteľku angličtiny 34-ročnú Violu Macákovú objavil žeriavnik v pondelok 11. novembra v areáli bratislavského prístavu. Napriek snahe záchranárov zomrela. 

(ms)

Páčil sa vám článok?