FOTO a VIDEO: Zuzana Čaputová si prezrela prezidentskú vilu na Slavíne. Aký osud budovu čaká?

12.9.2019
0
Prezidentka Zuzana Čaputová pri vile na Slavíne

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Prezidentská vila na Pažického ulici na bratislavskom Slavíne v Starom Meste, ktorá mala byť reprezentatívnym bývaním pre hlavu štátu, už celé roky chátra. Budovu i jej areál si včera poprvýkrát prezrela prezidentka Zuzana Čaputová. Aký osud túto stavbu čaká a ako to v jej útrobách v súčasnosti vyzerá? Pozrite si naše fotografie a video.

Priniesť nápad, čo urobiť s vilou, si kladie za cieľ aj 25. ročník medzinárodnej súťaže určenej pre študentov architektúry. Práve tí by mohli vytvoriť ideový zámer, ako s vilou naložiť, pričom sa ráta aj s jej z búraním. Leží pritom na pozemku, ktorý sa nachádza priamo v susedstve známeho pamätníka na Slavíne. Pozemok zaberá až štyritisíc štvorcových metrov a poskytuje pomerne široké možnosti pre nápady, čo na tomto mieste vybudovať. Do vily sa včera poprvýkrát prišla pozrieť i prezidentka Zuzana Čaputová. Objekt totiž doteraz poznala iba z fotografií.

Zuzana Čaputová prichádza k prezidentskej vile:

"Ich práca môže byť podkladom pre budúcnosť jedného zaujímavého architektonického diela, ktoré bude reprezentovať našu krajinu pred všetkými hosťami, ktorých hlava štátu v budúcnosti prijme," povedala pred vilou o úlohe študentov prezidentka. Priznala, že pokiaľ pozná názory odborníkov, tí sa prikláňajú skôr k alternatíve budovu jednoducho zbúrať a postaviť novú. 

Študentská súťaž je ideová, nemá teda priniesť riešenie vypracované do detailov. Môže však byť inšpiráciou pre architektov. "Rozhodli sme urobiť prvý krok," vysvetlila prezidentka s tým, že ide o záležitosť, ktorá určite presiahne jej funkčné obdobie. Ona ostáva bývať v Pezinku a neodradil ju ani bombový poplach, ktorý v jej bydlisku vyvolala pred pár dňami psychicky narušená žena.

FOTOGALÉRIA: 

Študenti môžu vypracovať svoje návrhy do konca februára, ich práce zhodnotí porota zložená z významných architektov.

Odbornou garantkou súťaže, ktorú vyhlásila spoločnosť Xella, je Ľubica Selcová z Fakulty architektúry STU.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred vilou na Slavíne:

Vilu kúpila prezidentská kancelária za éry Rudolfa Schustera v roku 2000 za 36 miliónov korún. Jediný z prezidentov, ktorý v nej býval, bol práve Schuster. Už jeho nasledovník Ivan Gašparovič uprednostnil svoj vlastný dom v Limbachu. Andrej Kiska najskôr býval v dome v Ivanke pri Dunaji, no keď sa ten ukázal ako nevyhovujúci pre ochranku, využíval od jesene 2014 trojizbový byt v Čmeľovci v Starom Meste. Ide vlastne o stráženú ubytovňu, v ktorej bývajú zamestnanci ambasád. Nie je však tajomstvom, že Andrej Kiska trávil veľa času najmä doma v Poprade, kde ostala žiť jeho manželka. Zuzana Čaputová býva v Pezinku.

(ms)

Páčil sa vám článok?