Ľudia bez domova pomáhali Starému Mestu revitalizovať Medickú záhradu: Vynovili sprejermi zničené lavičky

14.8.2019
Vymaľované lavičky v Medickej záhrade

Zdroj: Barbora Jančárová

Páčil sa vám článok?

Lavičky v Medickej záhrade sú opäť bez čarbaníc. S revitalizáciou mobiliáru pomohlo mestskej časti Bratislava-Staré Mesto občianske združenie STOPA Slovensko v rámci svojho integračného programu pre ľudí bez domova.

Už niekoľko týždňov pomáha OZ STOPA Slovensko a jeho klienti, ktorými sú ľudia bez domova, skultúrniť prostredie jednej z najobľúbenejších záhrad v bratislavskom Starom Meste. Vďaka ich práci nielenže opäť bielo zažiarili lavičky zničené sprejermi, ale aj ich okolie, ktoré z vlastnej iniciatívy poupratovali. 

OZ STOPA Slovensko pomáha skrášľovať svojimi projektami celú Bratislavu, jej aktivity sú dobre známe aj v centrálnej mestskej časti. Medickú záhradu si vybrali práve preto, že je hojne navštevovaná domácimi aj turistami, no, žiaľ, kvôli vandalom aj značne poškodená.

Zdroj: Barbora Jančárová

Zdroj: Barbora Jančárová

​"Na facebooku sme videli poškodené lavičky v Medickej záhrade a negatívne reakcie ľudí na túto situáciu. Oslovili sme preto vedenie Starého Mesta s ponukou, že by sme im v rámci nášho integračného programu radi pomohli problém vyriešiť," povedal Pavol Sabela, štatutár OZ STOPA Slovensko. "Potom to už išlo veľmi rýchlo. Keďže v Starom Meste poznajú našu prácu, verili, že to spravíme dobre."

Zdroj: Barbora Jančárová

Stačilo len upresniť, aké farby treba použiť - ide totiž o pamiatku, teda akékoľvek úpravy a opravy musia spĺňať prísne pravidlá pamiatkárov - a obnova mohla začať. Štvorčlenná partia robila svoju prácu naozaj precízne. "Všetky lavičky najskôr zbavili starých náterov a vyšmirgľovali. Nebolo to len také pro forma," priblížila Martina Pisárová z OZ STOPA Slovensko. Výsledok si už dnes môžu návštevníci Medickej záhrady overiť na vlastné oči.

Zdroj: Barbora Jančárová

​STOPA Slovensko je občianske združenie, ktorého hlavným cieľom je ukončovanie bezdomovectva. Prevádzkujú integračné centrum pre ľudí bez domova a ľudí, ktorí sú na hranici extrémneho sociálne vylúčenia. Zároveň majú aj pracovné centrum LOST pre ľudí, ktorí sú v procese integrácie, čiže postupnými krokmi sa začleňujú naspäť do bežného života. Vďaka integračným projektom OZ STOPA Slovensko už dokázalo opustiť ulicu 40 ľudí.

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?