Obchodná ulica: Jeden problém je možno ešte väčší ako bezpečnosť

28.7.2019
0
Policajti na Obchodnej

Zdroj: Polícia

Páčil sa vám článok?

Ľudí, ktorí žijú či pracujú na Obchodnej ulici, i tých, ktorí sem prichádzajú napríklad za nákupmi, znechucujú nielen hluční opilci večer, ale aj špina a nepo­riadok cez deň. Už v týchto dňoch by sme však mali vidieť zlepšenie.

Majiteľka jednej z prevá­dzok, ktorá však chce zostať v anonymite, pokladá posil­nenie policajných hliadok a kontrol v noci až do rána za opodstatnené. Viac ako problém s bezpečnosťou ju však trápi práve špina na ulici. „Vnímajú ju aj zákazníci. Keby cielene nešli do niektorých z predajní, ktoré inde v meste nie sú, nemali by dôvod, aby sa vybrali na Obchodnú,“ tvrdí.

Za celé roky sa podľa nej v tomto smere veľa nezlepšilo. „Otázka je, či niekto aj kontroluje ľudí, ktorí majú Obchodnú ulicu upratovať. Táto služba ide z našich peňazí, ale výsledok je biedny: pozbierajú zopár špakov od cigariet, aj to nie všetky, a zopár odhodených papierov. Chlapi s mechanizáciou zas nastupujú ráno v čase do 9. hodiny, keď sú ešte na ulici obslužné autá, často nastavané jedno vedľa druhého, takže, ani keby chceli, ulicu riadne nepozametajú. Pohyblivý elektromobil - vysávač denne prebehne po Obchodnej aj 2-3-krát, no bez toho, aby upratoval. Ak má Obchodnú ako tranzit, tak je to veľký prepych. Takýto mechanizmus, nie lacný, by sa nemal po meste premávať bez využitia,“ pripomína.

Na magistráte sme sa dozvedeli, že zmluva s dodávateľom, ktorá presne určuje a špecifikuje rozsah prác letnej údržby, bola podpísaná len nedávno, prvého júla. „Dodávateľ deklaruje, že Obchodnú ulicu čistí ako pešiu zónu dvakrát denne. Používa pri tom šesť ručných pracovníkov, elektrický vysávač, benzínovú kefu so samozberom a pre strojné zametanie aj malé zametacie vozidlo Bucher. Taktiež začal aj so strojným splachovaním pešej zóny splachovacím vozidlom,“ informoval hovorca Peter Bubla. Zároveň ubezpečil, že rozsah a kvalitu vykonávaných prác budú kontrolovať.

(ac)

Páčil sa vám článok?