VIDEO Nespokojní farmári vysypali hnoj pred budovou parlamentu: Reagujú tak na výstavbu vlajkového stožiara A. Danka

20.7.2019
Vysypanie hnoja pred NRSR

Zdroj: noviny.sk (TV JOJ)

Páčil sa vám článok?

Nespokojní farmári z Iniciatívy poľnohospodárov vysypali dnes ráno pred budovou parlamentu 31 kubických metrov hnoja ako odpoveď na stavbu 31 - metrového vlajkového stožiara. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Ich konanie odsúdila Kancelária Národnej rady SR. Kritizovala aj novinárov, ktorí sa zúčastnili na incidente a ohrozovali tak bezpečnosť staveniska a robotníkov.  Potvrdil to krajský policajný hovorca v Bratislave Michal Szeiff.

Ako informuje portál noviny.sk, pred budovu NR SR okolo deviatej hodiny ráno dorazili farmári Patrik Magdoško a František Oravec. Na veľkej Tatre sem priviezli asi 1,5 tony hnoja. Ten vysypali rovno pred niekoľkometrovú dieru, kde by mali čoskoro postaviť 30- metrový stožiar. Celkovo stavba vyjde podľa predsedu parlamentu Andreja Danka na viac ako 30-tisíc eur, pričom istou sumou prispel on sám. Stavbu pritom Danko realizuje bez toho, aby ju konzultoval s hlavnou architektkou Bratislavy. Napriek tomu predseda parlamentu tvrdí, že nejde o jeho rozmar.

Farmári chceli pôvodne vysypať hnoj do diery, no v nej sa už nachádza postavená kovová konštrukcia na ďalšie stavebné práce. "Pán Danko sa rozhodol si svojvoľne bez všetkého spraviť 30- metrový stožiar namiesto toho, aby riešil poľnohospodárstvo. A rezort, ktorý ma on ako predseda strany SNS na starosti, je v katastrofálnom stave," vyjadril sa Patrik Magdoško, ktorý je lídrom farmárskych protestov.  Do hnoja spoločne s Oravcom zapichli transparent, na ktorý napísali - 31 q. (poz. redak. 31 metrákov). Zemné práce stoja 16-tisíc bez DPH, ďalšie časti vyjdú na 38-tisíc. 

"Zostalo po ňom rozbité poľnohospodárstvo, v roku 2016 bola 41- percentná potravinová sebestačnosť. V roku 2017 bola 39-percentná, v 2018 bola 37- percentná potravinová sebestačnosť. Padáme, padáme. Toto je výsledok vlády Andreja Danka a pod vedením pani Gabriely Matečnej," dodal Magdoško.

Kancelária NR SR po incidente zabezpečila upratanie hnoja. "NR SR vyčísli škodu, ktorá bola spôsobená tým, že boli mimoriadne povolaní zamestnanci k NR SR na pracovný výkon, objednaná technika a likvidácia odpadu. V prípade, že táto suma a okolnosti tohto incidentu naplnia skutkové podstaty trestného činu, podá trestné oznámenie," uviedol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník.

(noviny.sk, TASR,nc)

Páčil sa vám článok?