FOTO a VIDEO: Ako to vyzerá v centre deň po bitke chuligánov a čo si o incidente myslí Matúš Vallo?

11.7.2019
Priestor pred Antinori na Ventúrskej

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Včera sa odohrala bitka priamo na terasách viacerých podnikov na Ventúrskej ulici v centre mesta. Vzduchom lietali dymovnice, petardy aj stoličky. Centrum mesta musela polícia na istý čas uzavrieť. My sme sa boli pozrieť na následky včerajšieho vyčíňania v centre mesta.

Včerajšia bitka sa dotkla viacerých podnikov na Ventúrskej ulici. Išlo konkrétne o Gatto Matto bistro, FACH, Antinori Coctail bar a GinTonic Bar. Posledné dve mali v čase našej dnešnej návštevy (cca 10:45 hod.) zatvorené. Telefonicky sme sa spojili s manažérom baru Antinori. Čo sa týka škôd, ktoré mu výtržníci napáchali, nebola vo veľkom rozsahu, išlo o cca 10 oceľových stoličiek a 3 stoly. " Naša škoda by sa nemala pohybovať rádovo vo vysokých číslach," povedal nám manažér Michal z Antinori. Pochválil prácu magistrátu, podľa neho pracovníci mesta prišli dať ulicu do poriadku v priebehu naozaj krátkeho času. Zároveň dodal, že chuligánov bolo asi 30, niektorí boli hneď vedľa aj ubytovaní. Sedeli vo viacerých podnikoch. V čase našej návštevy pri vchode do ubytovacích apartmánov, aktuálne 2 ženy čistili bránu a podlahy. Podľa ich slov bola brána a celá podlaha od krvi a mali čo robiť, aby to dali do poriadku. Prezradili nám, že chuligáni sa po policajnom vypočutí vrátili naspäť na ubytovanie, čas na odubytovanie mali do 11.h. 

V bistre Gatto Matto nám odmietli dať akékoľvek informácie, manažér v prevádzke prítomný nebol. Čašníčka z bistra FACH nám poskytla detaily včerajšieho strašného večera. Podľa nej polícia dorazila na miesto činu dosť neskoro, bolo to podľa nej tak po nejakých 15-tich minútach. Zvýšené policajné hliadky v uliciach centra mesta nezaznamenala. Čo sa týka škôd, povedala nám, že im zničili na komplet celú terasu so všetkým zariadením. Celková suma škody je ešte v štádiu vyčíslovania, presné čísla budú vedieť neskôr.

​​Opísala nám aj včerajší priebeh večera. "Kolegyňa, ktorá v tom čase obsluhovala na terase, vystrašene vbehla dovnútra podniku a za ňou okamžite všetci zákazníci z terasy. V tom šoku si nechali na terase aj svoje osobné veci, kabelky či mobily. Mali sme vtedy obsadených cca asi 5 stolov. Kričala, že nevie, čo sa deje. Nevedeli sme v tom okamihu, čo budeme robiť, lebo sme strácali kontrolu nad situáciou, nevedeli sme, kto sa chce u nás ukryť a kto všetko sú ľudia, ktorí boli za tú bitku zodpovední a napádajú. Boli sme z toho všetci v strese," s hrôzou hlase nám opisovala čašníčka, ktorá to všetko na vlastné oči a uši zažila. Podľa jej slov nevedeli, že prebiehal v tom čase v Bratislave futbalový zápas a keď počuli streľbu z delobuchov a krik, chvíľu si mysleli, že môže ísť aj o teroristický útok." Zhasli sme svetlá, pozatvárali dvere a pozorovali sme, čo sa deje vonku. "Do polnoci sme dávali dokopy neporiadok z terasy, ako dnešné terasové sedenie sme použili náhradné sedenie, pretože to včerajšie bolo úplne zničené, "dodala.

Primátor Matúš Vallo k situácii vyjadril svoje stanovisko na Facebooku: "Po včerajšom vyčíňaní futbalových “hooligans” v centre mesta zostala spúšť. Prioritou mesta po takomto incidente je hlavne odstrániť následky a na tom sme celú noc robili. Okamžite, ako sme sa dozvedeli o incidente, boli na miesto vyslaní naši pracovníci, vrátane havarijnej čaty. Hneď ako polícia umožnila vstup do priestoru, sme začali s čistením. Ráno okolo šiestej bola komunikácia ešte umytá vodou a ručne dočistená od jemného skla a škvŕn. Práce boli ukončené okolo siedmej ráno. Po celú noc a ráno ich zabezpečovala 4-členná havarijná čata a 5 ďalších pomocných pracovníkov. Aj keď to v meste ráno mohlo vyzerať, že večer sa nič nestalo, tak sa stalo. Ľudská hlúposť a agresivita znovu ukázala, čoho všetkého je schopná," informoval.

Zdroj: Facebook/ Matúš Vallo má rád Bratislavu

​(nc)

Páčil sa vám článok?