VIDEO: Vedeli ste, že v Starej tržnici sú aj takéto skryté zákutia, ktoré sprístupňujú iba raz za mesiac?

18.6.2019

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Dlhých päť storočí slúžilo dnešné Námestie SNP trhovníkom, neskôr sa z neho začali vytrácať a pred desiatimi rokmi sa dokonca hovorilo, že v Starej tržnici bude možno diskotéka... Dnes to v nej opäť žije naplno. Ukážeme vám miesta, kam sa bežný návštevník hocikedy nedostane. Šancu vidieť ich na živo však máte už túto sobotu - 22. júna!

„Keď sme pred piatimi rokmi získali budovu Starej tržnice, začali sme uvažovať, ako by sa dala oživiť. S výnimkou ojedinelých podujatí bola už niekoľko rokov verejnosti neprístupná. Rozhodli sme sa zmeniť ju na mestské centrum, ktoré ľuďom ponúkne trhy, ale aj podujatia a služby s pridanou hodnotou,“ vysvetlil Gábor Bindics, spoluzakladateľ Aliancie Stará tržnica.

​Nájomnú zmluvu a prebratie historickej budovy z roku 1911 podpísali v lete 2013 a už v septembri sa uskutočnil prvý potravinový trh „Trh – Piac – Markt“ (názov je slovenský, maďarský i nemecký, tak ako sa hovorilo v starom Prešporku). Spočiatku sa trhy konali raz do mesiaca, dnes sú už každú sobotu.

„Priestory tržnice ponúkame aj na organizovanie rôznych koncertov, konferencií, workshopov, komunitných aktivít. Tieto podujatia sa konajú cez týždeň a v princípe ony dotujú fungovanie trhov, takže môžeme mať reálnych farmárov. Väčšina z nich dokáže fungovať vďaka tomu, že sem pravidelne chodí predávať svoje produkty,“ doplnil Gábor Bindics.

V budove sú tiež viaceré prevádzky, pričom každá zároveň ponúka nejakú pridanú hodnotu. Napríklad Výčap u Ernőho má v suteréne pivovar a navyše sa stará o čistotu námestia pred tržnicou. ​Bistro Foodstock s ázijskými špecialitami zas organizuje každú sobotu komunitnú kuchyňu – dozviete sa aj to, ako takéto jedlo pripraviť z hľadiska kumštu či hygieny. Viecha malých vinárov zas nadväzuje na myšlienku svojho predchodcu, kaviarne Dobre&Dobré, ktorá zamestnávala ľudí bez domova – jedno percento z vašich útrat venuje na projekty na ich podporu. Ak sem zavítate, odporúčame ochutnať aj vínko od Zsoltiho z vinárstva Strekov 1075. Jeho unikátny produkt Porta, tvorený šiestimi ročníkmi, šiestimi rozličnými formami vinifikácie a štvoricou odrôd, si vychutnávajú fajnšmekri v tých najlepších reštauráciách sveta...

​Viecha malých vinárov zase kupuje rôzne špeciality od tunajších predajcov, napríklad klobásy od mäsiara Laca či paštéty od Jelínkovcov. Komunitný duch tu funguje veľmi dobre,“ spresnil náš sprievodca.

Jednotlivé prevádzky si pomáhajú aj navzájom, napríklad cyklokuriérska služba Švihaj Šuhaj má v Starej tržnici zázemie, kde upravujú a skladujú bicykle. Zároveň na svojich cargo bicykloch pomáhajú distribuovať v meste sódovku a pivo, ktoré sa v tržnici vyrábajú.

Aj túto skvelú myšlienku sa rozhodli sprístupniť širokej verejnosti. V apríli prvýkrát (a v máji druhýkrát) zorganizovali exkurziu po zákutiach Starej tržnice, z ktorých kaž­dé si žije svoj príbeh. Alian­cia Starej tržnice plánuje exkurzie raz za mesiac, najbližšia má byť o týždeň, v sobotu 22. júna. Prídete?

Zdroj: Marián Dekan

Pivovar Shenk
V suteréne tržnice sa varí pivo, a nie hocijaké! Remeselne vyrábaný zlatý mok so, vtipnými názvami (Bohumil - základné pivo, Pamela – americké pivo, Jožo – ražné pivo, Haruki – pivo s primiešením japonského zeleného čaju) môžete ochutnať v spomínanom Výčape u Ernőho. Gábor Bindics upozorňuje aj na špeciálne Pivo S, ktoré sa zrodilo vďaka spolupráci tržnice a vinárstva Strekov 1075: „Keď sa toto pivo navarí, putuje do vínnych sudov v Strekove, kde spontánne vykvasí. Chuť je veľmi kyslá a zároveň vynikajúca. V tomto roku sme vyrobili približne 800 fliaš Piva S, záujem oň mali Kanaďania, predtým Švédi... Veľký úspech malo aj vlani na festivale v Londýne, pár fliaš sme tam predali, no chceme ho mať predovšetkým doma, pre našich zákazníkov.“ 

Zdroj: Marián Dekan

Veľmi vyťaženou je aj sodovkáreň...

Zdroj:

​Dielňa Lab: Ak vás baví tvoriť, môžete využiť služby vzdelávaco-komunitnej dielne Lab, ktorá je v suteréne. Za mesačné členské od 9 eur získate prístup k rôznym strojom a prístrojom, od tých jednoduchých ručných až po hi-tech, ako je napríklad 3D tlačiareň či laserová rezačka. Možno práve toto kreatívne prostredie vás inšpiruje k novým nápadom.

Zdroj: Marián Dekan

Aj úspešný projekt Švihaj šuhaj má zázemie v útrobách Starej tržnice... 

Zdroj: Marián Dekan

Oáza: Z preskleného priestoru na prízemí je dnes skleník, kam ľudia poprinášali z domu kvety, ktoré už nepotrebujú alebo im „prerástli“ cez hlavu. Každú sobotu sa mení na čajový dom, kde môžete relaxovať pri degustácii rôznych druhov čajov. Pointa je však trochu iná. „Snažíme sa separovať odpad, ktorý je z kompostovateľného materiálu, a kompost potom používame ako hnojivo do kvetín. Je to experiment, ktorým chceme ukázať udržateľnosť takéhoto fungovania,“ vysvetlil Gábor Bindics. Rastliny do Oázy môžete odovzdať aj vy, a to v sobotu počas potravinového trhu.

(ac)

Páčil sa vám článok?