Máte obavy z včiel? Na Štúrovej ich je stále dosť

9.6.2019
0
Včely

Zdroj: Čitateľka Katarína

Páčil sa vám článok?

Ešte v stredu zaujal, ale i vystrašil viacerých Bratislavčanov roj včiel, ktorý sa usadil na bicykli na Štúrovej ulici v Starom Meste. Hoci včely ešte v ten deň odniesol včelár, na mieste sa vyskytli opäť, i keď v menšom množstve.

Väčšina ľudí nemusí mať obavy, vyrojené včely podľa odborníkov nezvyknú štípať, ale ak máte na uštipnutie hmyzom zvýšenú reakciu či dokonca alergiu, je pre vás zrejme lepšie si na Štúrovej ulici dávať pozor. Včely sa totiž na tom istom mieste (pri známej drogérii) , kde sa v stredu nachádzal ich veľký roj, v sobotu objavili opäť.

"Nie je ich tak veľa ako predtým, ale je ich stále dosť," prezradila nám naša čitateľka Katarína, ktorá včely aj odfotografovala.  Včely sa tentokrát usadili na zábradlí presne na tom istom mieste, kde sa predtým nachádzal bicykel. Či išlo o pozostatok predchádzajúceho roja a teda tú istú skupiny včiel, ktoré hľadajú svoju kráľovnú, alebo ďalší malý roj, nevieme.

Zdroj: Čitateľka Katarína

Veľký roj včiel s na tomto mieste objavil už v stredu. Usadil sa priamo na sedadle bicykla a okoloidúcim sa naskytol naozaj neobvyklý pohľad. Miesto z bezpečnostných dôvodov opáskovali policajti, včely nakoniec bez problémov odniesol skúsený včelár - pán Štefan.

Zdroj: TV JOJ

Ako informoval portál noviny.sk, podľa odborníkov sa podobné incidenty dejú preto, že sa včely nezmestia do úľa, a tak ho s rojovou kráľovnou opustia a hľadajú si nový domov. "Teraz sa umiestnia na včelnicu, kde budú istý čas v karanténe, aby sa zistilo, či sú zdravé a potom budú pokračovať vo svojom predurčení, čiže bude z nich normálna včelia rodina,"povedal pre TV JOJ včelár, ktorý roj bez akýchkoľvek ochranných prostriedkov odchytil.

A kde sa včely vlastne vzali? Možno ste zaregistrovali projekt Včely v meste organizácie Živica, ktorá sa snaží tento užitočný hmyz vrátiť aj do miest. Včelnice zriadila napríklad na Tomášikovej na streche Slovenskej sporiteľne, na Búdkovej ceste či v priestoroch Novej Cvernovky. Včelnicu však v roku 2014  zriadili aj na streche Starej tržnice, teda kúsok od Štúrovej. Zisťovali sme, či sa tam aktuálne nachádza. "Včelnicu na streche Starej tržnice už nemáme, nebolo to úplne vhodné miesto pre úľ vzhľadom na to, že tam svietilo slnko a bol tam pomerne ťažký prístup. Nevieme vám teda povedať, koho včely sa vyrojili," prezradili nám v Živici. Organizácia však upokojuje, že vyrojené včely neštípu.

​VIDEO TV JOJ:

(ms)

Páčil sa vám článok?