Ministerstvo spravodlivosti sa presťahuje do nových priestorov

11.9.2018
0
Ministerstvo spravodlivosti

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál dnes oznámil, že ministerstvo sa do konca budúceho roka pravdepodobne presťahuje z budovy na Župnom námestí (na fotografii) do nových priestorov.

"Ministerstvo sa pri rozhodovaní o tom, ktorú budovu vyberie, obrátilo so žiadosťou o pomoc na Úrad pre verejné obstarávanie, aj na Útvar hodnoty za peniaze. Oslovili sme aj tretí sektor, vyvinuli sme maximálne úsilie a transparentnosť tak, aby nebol konečný výber spochybňovaný," uviedol Gál. 

Nakoniec voľba padla na areál Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici. Nové priestory majú mať približne 10.000 metrov štvorcových. Sťahovanie tak má vyriešiť dlhoročný problém s kapacitou súčasného sídla ministerstva, ktoré dokáže pokryť 300 zo súčasných zhruba 600 zamestnancov. Do nových priestorov sa plánuje rezort presťahovať do konca roka 2019. Dátum bude závisieť od dĺžky rekonštrukcie priestorov aj výsledku verejnej súťaže o firmu, ktorá sťahovanie zrealizuje. V budove bude spolu s MS SR sídliť aj Centrum právnej pomoci (CPP).

Budova Výskumného ústavu zváračského:

Zdroj: TASR

S hľadaním novej budovy pre ministerstvo začala už bývalá šéfka rezortu Lucia Žitňanská (Most-Híd) v roku 2017. K verejnej súťaži sa pristúpilo po tom, čo sa nepodarilo nájsť vhodný priestor vo vlastníctve štátu. Do súťaže sa prihlásilo 11 uchádzačov, pričom do druhého kola postúpilo deväť. Súčasný minister ukončil súťaž koncom júna nevyhlásením víťaza. Následne oslovil uchádzačov s požiadavkou aktualizácie ponúk.

Vyberalo sa zo štyroch alternatív, víťazná budova získala v hodnotení vo verejnej súťaži 90 bodov zo 100. Jedným z hlavných kritérií pri výbere bola podľa Gála možnosť v budúcnosti budovu odkúpiť, čo plánujú uskutočniť v najbližšom možnom čase. Ministerstvo nebude investovať do opráv budovy, firma ju dodá kompletne zrekonštruovanú. Ročný prenájom bude štát stáť 1,42 milióna eur.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová na nevyhovujúce priestorové podmienky opakovane upozorňovala od roku 2015. „Veľmi vítam rozhodnutie ministra spravodlivosti Gábora Gála, ktoré po dlhom čase skutočne vyrieši dlhodobo nevyhovujúcu situáciu oboch inštitúcií. Som zároveň veľmi rada, že moja snaha získať pre Najvyšší súd po prvý raz v histórii vlastné sídlo, a teda kvalitnejšie podmienky pre výkon súdnictva, sa stane realitou,” uviedla Švecová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?