BEDEKER GURMÁNA Malá reštaurácia pri Klingerke nás prekvapila

9.4.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nenápadnú reštauráciu v uličke neďaleko Klingerky sme objavili celkom náhodne. Pôvodne sme totiž hľadali podnik, ktorý nás pred dávnejšími rokmi potešil vynikajúcou balkánskou polievkou čorbou. Netušíme, ako skončil, nenašli sme ho, ale asi to tak malo byť.

Reštaurácia Vozár sídli v domčeku v bývalej priemyselnej zóne, ktorú postupne zapĺňajú nové moderné stavby. Vyrástla tu nielen spomínaná Klingerka, najvyššia rezidenčná budova na Slovensku, ale o kúsok ďalej napríklad Nové Apollo, ktoré vzniklo na mieste zbúraného bizniscentra. Predsa len si však tunajšie uličky s nízkymi domami ešte zachovali čosi z niekdajšej pokojnej atmosféry.

Vnútri podniku, ktorý funguje už šestnásť rokov a stavia na klasickej európskej kuchyni, sedíme celý čas sami, až na záver sme zaregistrovali prvého zákazníka. Tipujeme, že mnohí Bratislavčania o ňom netušia, no oplatí sa zájsť niekedy aj sem, variť vedia. Rátajte však s tým, že reštaurácia je otvorená len okolo obeda a iba počas pracovných dní – vraj po pandémii ešte nenabehli na bežný režim.

Z polievok boli v čase našej návštevy v ponuke dve a otestovali sme obe. Francúzska cibuľačka s čerstvým tymiánom a zapekanou bagetkou s parmezánom (2,99 €) mala hladkú krémovú konzistenciu so všetkými karamelizovanými chuťami, ktoré k nej prináležia. Bola to výživná a sýta polievka, ktorá splnila všetky naše očakávania.

Zdroj: Marián Dekan

Francúzska cibuľačka

Druhou voľbou bola Igramská fazuľová polievka (2,99 €). Pripravili ju tiež fajn, fazule veľké biele, chuť jemne kyslá, tak nejako sme si ju aj predstavovali. Ocenili sme, že polievka nebola prehnane hustá, vyhovovala nám i veľkosť porcie, takže sme sa s odvahou pustili do ďalšieho chodu.

Zdroj: Marián Dekan

Igramská fazuľová polievka

Potešili napríklad cestoviny Penne s rajčinami, baklažánom a syrom Grana Padano (6,99 €). Jedlo bolo výborne dochutené, baklažán a rajčiny čerstvé, možno penne mohli byť trochu viac al dente, ale to je asi jediná výhrada. Skrátka, jednoduchý dobrý obed za slušnú cenu.

Zdroj: Marián Dekan

​Penne s rajčinami, baklažánom a syrom

Nesklamali ani Grilované kačacie prsia s pomarančom a karamelizovanou cibuľkou, ku ktorým sme mali šťuchané zemiaky (14,99 €). Bola to naozaj delikatesa, mäsko prepečené stredne, medium, pre niekoho možno slanšie, záleží na tom, ako ho máte radi. Skvostná omáčka pekne dotiahla všetky chute, vychutnali sme si aj zemiačiky, tých však bolo na tanieri skromnejšie, prijali by sme väčšiu porciu.

Zdroj: Marián Dekan

Grilované kačacie prsia

Špecialita s názvom Mignon z bravčovej panenky (12,99 €) so sedliackymi zemiakmi nás príjemne prekvapila už vizuálom, v ktorom boli zakomponované i hrušky. Čo sa týka mäska, panenku medium rare síce preferujeme viac, ale aj táto vo verzii medium ulahodila. Zaujal nás tiež spôsob prípravy zemiakov: boli uvarené v šupke vcelku, potom jemne stlačené a následne zapečené. Chutili skvele.

Zdroj: Marián Dekan

​Mignon z bravčovej panenky

Zvedaví sme boli na Grilované kuracie prsia v prosciuttovom kabátiku (12,99 €), názov znel sympaticky. K tejto špecialitke sme dostali opäť sedliacke zemiaky a grilovaný fenikel. Mäso z kuracích pŕs bolo šťavnaté a chutné, k čomu prispela chrumkavá šunka prosciutto a ďalšie chute vrátane osviežujúceho pomaranča. O zemiakoch sme písali vyššie, tak už len dodávame, že  by sme si ich kedykoľvek dali aj samotné.

Zdroj: Marián Dekan

Grilované kuracie prsia

Naše hodnotenie: ****´

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?