BEDEKER GURMÁNA Otestovali sme novú indickú reštauráciu: Rýchle obedy, pomalé večere

5.9.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Necelé tri mesiace prešli od otvorenia novej indickej reštaurácie v Ružinove a ako sme zistili, objavili ju už mnohí fanúšikovia exotických chutí. Vnútri bolo plno, dokonca jedno jedlo z menu (vegánske!) sa minulo krátko po dvanástej, takže museli ponuku doplniť.

Reštaurácia či skôr bistro Mumbhai Central je na rohu rušnej Miletičovej a Prievozskej ulice, vnútri však máme dopriatu pohodu, hoci takmer všetky miesta sú obsadené. Šéfkuchár Shrey Kadam, ktorý si vzal na starosť autentické chute a vône špecialít svojho domova, sa občas objaví pri niektorom stole, zaujíma sa, či sú ľudia spokojní. My áno, až na to vegánske jedlo, ktoré sa nám neušlo. „Nie je problém, o chvíľu bude pre vás pripravené,“ ubezpečuje sympatický Ind, ktorý žije na Slovensku viac ako desať rokov.

V ponuke obedového menu, ktoré podávajú od jedenástej, sú štyri rôzne špecialitky, dve s mäsom, tretie vegetariánske a štvrté vegánske. Ku každému hlavnému jedlu, servírovanému v panvičke karahi, dostávame rovnakú prílohu: príjemne voňavú basmati ryžu, čerstvú zeleninu a skvelý naan chlieb, ktorý si pečú sami.

Zdroj: Marián Dekan

​Šéfkuchár Shrey Kadam žije na Slovensku viac ako desať rokov.

Chicken Dhaniya Adraki (8,50 €) sú šťavnaté kúsky kuracieho mäsa vareného v cesnakovo-zázvorovej omáčke. Chuťovo bohatý zážitok, kde najskôr vnímame koriander, až o čosi neskôr sa k nemu pridáva zázvor, ale naozaj intenzívne. Jemné mäsko v ostrejšej omáčke spolu s ryžou a chlebom je delikatesa, za ktorou radi prídeme aj inokedy. Baví nás tiež, že sa dá vychutnávať na iks spôsobov, ryža – mäso, placka – mäso, placka – ryža... Pokojne si vezmite aj lyžicu, ak sa vám bude jesť pohodlnejšie.

Zdroj: Marián Dekan

Chicken Dhaniya Adraki a jogurtový nápoj Rose Lassi

Podobným intenzívnym zážitkom je Shahi Murgh (9,50 €), kuracie mäso v paradajkovej a kešu omáčke. Aj keď sme v indickej kuchyni trochu neistí, táto špecialita „štípe“ úplne príjemne. Je výborne ochutená, hoci paradajky ani kešu v nej necítime nijako výrazne. Mäsko je osobitná kapitola, pripravili nám ho totiž v peci tandoori, ktorú vedia rozpáliť až na 480 °C. Vďaka tomu sa pečie kratšie, je šťavnatejšie, na okrajoch jemne pripečené a s arómou ako keby bolo pripravené na ohni – takto opisujú jeho prednosti kuchárski majstri z Indie a my súhlasíme. 

Zdroj: Marián Dekan

​Shahi Murgh a indická limonáda

Testujeme aj vegetariánsku špecialitu Paneer Korma (7,90 €), tradičný indický syr so zeleninou varený v krémovej kurkumovej omáčke. Krásne farebné a voňavé jedlo je chuťovo miernejšie, ak sa vám žiada pikantného, na pulte je nachystaná domáca čili omáčka. Tú si môžete pridať k akémukoľvek jedlu. Robia ju z papričiek, paradajok, zázvoru a cesnaku, na konci však do omáčky pridajú med, takže ostrosť necítite v ústach príliš dlho. Mäkký paneer syr je výborný, čerstvý, zjedli by sme ho aj samotný.

Zdroj: Marián Dekan

​Paneer Korma a mangový nápoj

No a domov sme si dali zabaliť Makai Koftu (7,50 €), spomínané vegánske jedlo, ktoré sa minulo ako prvé. Konštatujeme, že kukuričná kofta v paradajkovo-kokosovej omáčke je dokonalou alternatívou vyprážaných mäsových guliek. Omáčka s bohatou chuťou pekne ladí s basmati ryžou aj s naan plackou, ktorú si do nej namáčame, a opäť vnímame výnimočnosť exotických indických chutí.

Zdroj: Marián Dekan

​Makai Kofta, ktorú nám zabalili.

Odporúčame ochutnať aj niektorý z tradičných nápojov (na foto vyššie). Ani jeden nie je lacný, no je to chutná maškrta, ktorá hrá farbami... Hoci si možno poviete, že k obedu by sa vám hodilo niečo menej sladké ako indická limonáda Nimbu Pani (2,50 €) či jogurtový Rose Lassi (2,50 €). Zato nápoj Mumbhai Lassi (2,90 €) z manga, kokosového mlieka, kardamómu a pistácií je taký úžasný, že by sme vypili aj dva litre.

Zdroj: Marián Dekan

​Reštaurácia je na rohu Prievozskej a Miletičovej ulice.

Okrem obedov, ktoré si objednáte pri pulte a nachystajú vám ich expresne rýchlo, sú v ponuke pomalé večere pripravené podľa kulinárskych tradícií v rôznych kútoch Indie. Do špeciálneho menu zaradili 10 vyladených kombinácií hlavného jedla, ryže a niektorého zo 7 druhov indického chleba. Vyberie si naozaj každý a kto chce, tomu vyskladajú večeru presne podľa jeho chuti. Tento zážitok si však musíte vopred zarezervovať.

(bn)

Naše hodnotenie: *****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?