FOTO a VIDEO Unikátne historické zábery reportéra Karola Belického, ktoré málokto videl

29.4.2022
0

Zdroj: Marián Dekan, archív,

Páčil sa vám článok?

Kto z Bratislavčanov si ešte pamätá atmosféru trhu pri synagóge? A ako vyzerala hriešna Vydrica, kúpanie na Lide, ale najmä rastúce Ostredky? Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny spolu s OZ Ostredky pripravil ďalší návrat do minulosti, tentoraz cez objektív Karola Belického, ktorý žil na Ostredkoch od vzniku sídliska v roku 1965. Podujatie bolo zároveň spomienkou na umenie tohto uznávaného fotografa a reportéra.

Mnohí ľudia sa vytratia z našich životov priskoro, dôležité je však nezabúdať na nich. Karol Belický by práve 27. apríla tohto roku oslávil 85. rokov. Vďaka spomienkovému podvečeru v  kaviarničke na Ostredkoch sme sa s týmto uznávaným fotoreportérom a umelcom poprechádzali po Bratislave spred desiatok rokov - pozrite si vzácne, prvýkrát zverejnené fotografie a video. 

Pani Mária Belická, manželka Karola Belického, bola dojatá, a zároveň nadšená: „Syn sa síce tiež venuje fotografii, no za túto krásnu spomienku vďačím Ľubošovi Deákovi... A všimnite si,“ upozorňuje vzápätí, „pri každom zábere chcel mať manžel človeka. Vtedy fotografia žije.“ 

Pamätné sú najmä jeho reportážne fotografie v týždenníku Život, kde pracoval takmer 25 rokov, z tejto redakcie aj odchádzal do dôchodku. O vysokej profesionalite Belického tvorby svedčia ocenenia z Prahy, Moskvy či New Yorku.

Zdroj: Bratislava a jej Premeny/Karol Belický

Trh pri synagóge​ - vzácna, prvýkrát zverejnená fotografia

Pôsobivé sú jeho pohľady na Bratislavu z výšky, niektoré urobil z lietadla, za inými sa štveral na vysoké objekty. Karol Belický, ako pripomenul Ľubomír Deák, bol aj hrdý Ostredkár a Ružinovčan, ktorý svoj lokalpatriotizmus zvečnil na mnohých záberoch. „Toto ihrisko s deťmi fotil z okna nášho bytu na Ostredkoch. A žena na tejto fotografii pred neologickou synagógou, to som ja,“ komentuje pani Mária striedajúce sa fotografie vo filmovom dokumente z produkcie OZ Bratislava a jej Premeny.

Video z premietania filmového dokumentu:

Zdroj: Bratislava a jej Premeny/Karol Belický

Ďalší jedinečný záber - štvrť, ktorá už neexistuje...

Rozsah tvorby zvedavého a dobrodružného reportéra za štyri desaťročia je obdivuhodný. Karol Belický je autorom desiatok reprezentačných obrazových publikácií, vytvoril obálky pre stovky časopisov u nás i v zahraničí, fotil a tiež písal reportáže... Tvoril vo svojom priestrannom ateliéri na Žitnom ostrove, kde mal aj potrebné technické zázemie. Len tak mohla vzniknúť napríklad fotografia rafinérie Slovnaft, ktorá má plochu neuveriteľných 35 štvorcových metrov.

Zdroj: Ľubomír Deak

​Vystavené fotografie Karola Belického v kaviarni na Ostredkoch

V rozhovore pre reláciu Portréty v Rádiu Regina, odvysielanú krátko po jeho smrti v roku 2016, spomínal, že v archíve má takmer 1 milión 250-tisíc negatívov. Povedal tiež, že sa rád prihovára ľuďom krásnou fotkou - a my máme radosť z diela, ktoré zanechal.

Pozrite si unikátne fotografie Karola Belického na videu s názvom Bratislava - mesto naše 1966, ktoré pripravilo OZ Bratislava a jej Premeny:

Páčil sa vám článok?