BEDEKER GURMÁNA Chobotnice, krevety, kalamáre... Otestovali sme chorvátsku reštauráciu v Ružinove

5.2.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ak vás už zima unavuje, privolajte si vône a chute horúcich letných dní pri Jadrane. Otestovali sme pre vás chorvátsku reštauráciu Plitvice, ktorá sľubuje, že na svoje si prídu všetci milovníci dobrého jedla

Malý nenápadný podnik, ktorý pred približne troma rokmi otvoril Chorvát Emin Topgačić, nájdete na Mierovej ulici v ružinovskom Prievoze. O majiteľovi sme sa dozvedeli, že je zároveň šéfkuchárom, ktorého baví príprava jedál a experimentovanie v kuchyni, takže naša voľba bola jasná.

V časoch najtvrdších korona-opatrení bola ponuka reštaurácie Plitvice skromnejšia, no pred niekoľkými dňami oznámila dobrú správu: okrem denného menu si opäť môžeme vyberať z množstva rôznych špecialít morskej balkánskej kuchyne. Všetky pripravujú čerstvé, privezené od overených dodávateľov priamo z Chorvátska, nič z mrazáku. Vyskúšali sme viaceré a milo nás prekvapilo, keď ešte pred konzumáciou prišiel k nášmu stolu majiteľ s kalíškami pálenky travarice, ktorú Chorváti pokladajú za životabudič aj prírodný liek. „Na môj účet,“ ponúkol.  

Zdroj: Marián Dekan

​Chorvátsku reštauráciu Plitvice otvorili pred približne troma rokmi.

Pri morských plodoch môžete chvíľu váhať, čo z nich si vybrať. Keď sme však v reštaurácii zbadali chladiaci box naložený týmito lahôdkami v čerstvom stave, bolo rozhodnuté - grilované kalamáre! („Ligne na žaru“ v Chorvátsku vždy musia byť.) Milá a ústretová čašníčka nás napokon prehovorila na Mix morských plodov (15,90 €), takže okrem kalamárov sme mali na tanieri aj krevety a kúsky chobotnice a ako prílohu grilovanú zeleninu. Jedlo bolo fakt skvelé, cítili sme sa ako na dovolenke pri mori. Škoda opisovať, treba vyskúšať!

Zdroj: Marián Dekan

​Morský mix

K morskému mixu sme si dali navyše osobitný tanier Grilovaných kreviet (12,90 €), voňavých, čerstvých a v kráľovskej veľkosti. Ani malé čierne očká nás neodradili, aby sme si pochutnali na tejto lahôdke. Možno by to chcelo trošku cesnačiku na zvýraznenie chuti, ale to už záleží na vašej preferencii.

Zdroj: Marián Dekan

Grilované krevety

Ak chcete vyskúšať chobotnicu, odporúčame ju pripravenú spôsobom „pod pekou“. Chobotnica pod pekou (13,50 €) je skutočná delikatesa. Pečie sa v prikrytej nádobe pod žeravými uhlíkmi spolu so zemiakmi a ďalšou zeleninou a podlieva bielym vínom, takže mäsko vtiahne všetky lahodné chute. Mali sme k nej aj listy čerstvého šalátu poliate olivovým olejom, celé to bolo výborné, no opäť by sme pridali cesnaku.

Zdroj: Marián Dekan

​Chobotnica

Ďalšou voľbou bola Pražma kráľovská (9,50 €) z Jadranského mora, pečená na dalmatínsky spôsob. Podľa slov čašníčky ju priviezli len deň pred našou konzumáciou, čo bolo aj cítiť. Grilovaná rybka chutila čerstvo, ako keby sme si ju objednali v prímorskom mestečku, bola ľahká a veľmi lahodná. Ako prílohu sme mali pečené zemiaky s dusenou mrkvou a listovou zeleninou vrátane magoldu (blitvy), ktorý Dalmatínci hojne používajú. Rátajte s tým, že zemiaky k rybe robia trochu mastnejšie, ale dobrému dojmu z jedla to neuškodilo.

Zdroj: Marián Dekan

​Grilovaná pražma

Na Gurmánsku pljeskavicu (6,90 €), grilovanú placku zo zmesí mletého mäsa, sme sa tešili už od rána a nesklamala. Bola výborne ochutená, v kombinácii s omáčkou ajvar chuťovo svieža, urobili sme však jednu chybu. Ako prílohu sme si k nej objednali ľahký zeleninový šalát a už vieme, že nabudúce si radšej vypýtame hranolky alebo chorvátsky bochník, mäsová placka bola totiž mastnejšia ako sme očakávali. Ďalším naším odporúčaním je nepodľahnúť pokušeniu pljeskavicu dosoliť, vychutnajte si ju v origináli.

Zdroj: Marián Dekan

​Pljeskavica

Naše hodnotenie: *****

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie