FOTO a VIDEO: V ružinovskom parku sa usídlil cirkus a vznikol z toho poriadny cirkus!

16.9.2020

Zdroj: FB Ostredky

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Ružinova zostali veľmi nepríjemne prekvapení, keď tento týždeň zistili, že na trávniku v parku pri Paneurópskej vysokej škole medzi Ružinovskou a Tomášikovou stojí cirkusové šapitó a okolo neho je zaparkovaných niekoľko kamiónov...

„Pri ceste z práce som ostala v šoku. Na trávniku pred Paneurópskou vysokou školou, v priestore, ktorý sa mestská časť snaží zveľaďovat sú odparkované kamióny! Inštaluje sa tam šapitó paranormálneho hororového cirkusu. Kto dal cirkusu povolenie na takéto barbarstvo? Sú tam vysadené mladé stromčeky. Rozhorčení boli všetci obyvatelia, ktorých som v parku stretla. Keď sa už včera pokúšali miestni obyvatelia pýtať cirkusantov, či majú na to povolenie. Dostali arogantnú odpoveď, čo ich do toho,“ opísala svoje dojmy obyvateľka Ružinova - pani Zuzana Andrášiková, ktorá si domnieva, že žijeme v paranormálnom hororovom svete, kde neplatia normálne vzťahy a peniaze sú nadradené zdravému rozumu.

Zdroj: FB Ostredky

„Neviem, čí je ten pozemok, ale nie je možné zabezpečiť, aby ten monštruózny cirkus odtiaľ zmizol? Sankcie by mal znášať ten, kto túto nehoráznosť schválil. V Bratislave všetci hystericky zapínajú červený semafór a povolí sa cirkus? Na mieste, kde cirkusy nikdy nestáli. Ostane po nich zničený trávnik. O mladých stromčekoch ani nehovorím. Ako sa tam tie kamióny vôbec dostali? Kto a ako môže zasiahnuť?“ Pýtala sa nespokojná Ružinovčanka na sociálnej sieti, kde jej miestny starosta Martin Chren odpísal, že pozemok je v správe magistrátu, ktorý vydal cirkusantom povolenie.

Zdroj: FB Ostredky

​Následne sa ozvala aj skupina poslancov miestneho zastupiteľstva, ktorí na FB napísali: „Roky bojujeme za zachovanie zelene a za zveľadovanie nášho sídliska a rozhodne nesúhlasíme s povolením na cirkus, ktorý vydal magistrát Bratislava - hlavné mesto SR. 5 veľkých kamiónov, obrovské šapitó, či maringotky rozhodne nie sú to, čo chceme vidieť na našich zelených trávnikoch. MČ Ružinov ani starosta Ružinova Martin Chren neboli o povolení informovaní a dokonca poslali na cirkusantov políciu, tej sa však preukázali platným povolením od magistrátu hl. mesta. Budeme pozorne sledovať v akom stave trávnik nechajú. Pevne veríme, že na to magistrát dohliadne lepšie ako pri rekonštrukcii chodníkov okolo Budúcnosti, kde aj rok po ukončení prác trčia káble a kovové drôty zo zeme,“ uvádzajú na sociálnej sieti v skupine Ostredky poslanci Martin Patoprstý, Maroš Mačuha, Vlado Sirotka. 

V následnej diskusii k pôsobeniu cirkusu na území Ružinova sa objavila aj informácia o tom, že miestna poslankyňa Eva Bacigalová mala nožom rezať reklamy na cirkus. „To je normálne správanie? Pani Bacigalová zašla priďaleko. Toto si nemôže dovoliť urobiť, aj keby boli ilegálne. To začneme všetko ničiť vlastnými rukami, čo sa nám znepáči a čo nie je v súlade so zákonom? Však na to sú kompetentní,“ vyjadrila svoj názor jedna z diskutujúcich na FB. Bratislavské noviny sa s pani poslankyňou skontaktovali a potvrdila nám, že odstránila nelegálnu reklamu a v tejto súvislosti ju už kontaktovala polícia, ktorej poskytla vysvetlenie. Podľa názoru jej kolegov nič neničila a všetky nelegálne reklamy sú odložené na Miestnom úrade v Ružinove. „Pokiaľ ich vlastník ukáže, že mal povolenie ich dávať na lampy, dopravné značky či zástavky MHD, tak si ich môže na úrade vyzdvihnúť,“ tvrdia miestni poslanci.

Zdroj: FB Ostredky

​Z celej vypätej situácie až hystérie, ktorá v Ružinove vznikla je už dosť znechutená aj pani Daniela Ludvig Jung z Českej republiky, ktorá cirkus riadi. „Pôvodne sme mali rezerváciu pri kultúrnom dome Cultus, ale nakoniec nám zrušili, pretože tam mali byť kolotoče počas hodov. Ak by sme tušili, že sú obyvatelia na tento priestor takí chúlostiví, nešli by sme sem. My nemôžeme vedieť všetko.“

Vzniknutú situáciu preveroval po výzve občanov aj miestnych poslancov aj bratislavský primátor Matúš Vallo, ktorý dnes na sociálnej sieti zverejnil svoje vyjadrenie v znení: "Prešetril som to a je pravda, že zabratie verejného priestranstva pre divadelno-cirkusový program magistrát povolil - povolenie bolo na stan, mobilné WC, kontajnery na odpadky, a pod. V žiadosti bol uvedený sľub, že prevádzkovateľ žiadnym spôsobom nezničí zeleň a bude rešpektovať zákony a nariadenia kvôli COVID-19. Opak bol pravdou a prevádzkovateľ konal v rozpore so žiadosťou: na mieste stáli kamióny (parkovanie vozidiel sme nepovolili), vo verejnom priestore boli osadené reklamné objekty bez povolenia. Oslovil som preto ihneď kolegov a mestskú políciu, ktorí včera miesto skontrolovali a vyzvali prevádzkovateľa k náprave:
- K výraznému poškodeniu zelene nedošlo
- Boli porušené podmienky k zaujatiu verejného priestranstva. Konateľka spoločnosti bola na to upozornená a bezodkladne zabezpečila nápravu
- MČ Ružinov bola o uvedenej akcii informovaná

Odovzdanie plochy je naplánované na 21. septembra a prípadné nedostatky bude musieť realizátor odstrániť. Ak bude trávnik poškodený, budeme žiadať jeho nápravu až do stavu ako predtým, s povinnosťou platiť daň za zabratie verejného priestranstva po dobu nápravy. Taktiež padlo rozhodnutie v budúcnosti nepovoliť žiadne zaujatie verejného priestranstva Wetzlerovho parku na takéto či podobné účely. Mrzí ma, že podmienky neboli dodržané."
 

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie