Pred mäsiarstvom rad, vo vnútri nikto. Nenastal už čas zrušiť vyhradené hodiny pre seniorov?

29.5.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

„Dnes sme dvadsať minút pred jedenástej viacerí čakali pred mäsiarstvom na Mierovej. Jedna skupina preto, že ešte nemá 65, seniori zas preto, že sa automaticky postavili do radu. Nebolo by už načase zrušiť tie vyhradené hodiny? Spôsobujú len chaos,“ napísal nám do redakcie čitateľ Peter.

„Za tú polhodinu, čo som tam čakal, sa vo vnútri vystriedali maximálne štyria seniori, inak bolo mäsiarstvo prázdne,“ opisuje svoju skúsenosť. Peter šiel najskôr automaticky dovnútra, predavačka ho však vrátila so slovami „....a vy už máte 65?“

Čoskoro sa tak pred predajňou vytvoril rad ľudí vrátane dôchodcov. Tí zas asi automaticky predpokladali, že v predajni je šesť zákazníkov, čo je limit. „Až keď to jeden z nich po desiatich minútach nevydržal, šiel dopredu a zistil, že v predajni nikto nie je... Skrátka zbytočný zmätok.“

Zdroj: P.M.

​Pred predajňou mäsa a údenín sa vytvoril takýto rad, pričom v obchode nebol v tej chvíli nikto...

Zmien v súvislosti s vyhradenými hodinami už bolo toľko, že ich nestíhame evidovať. Faktom je, že od 06. mája 2020 sa vyhradený čas pre seniorov nad 65 rokov, od 9:00 hod. do 11:00 hod., od pondelka do piatka, obmedzil už len na predajní potravín a predajní drogérií.

Logická otázka znie, či pojem „predajňa potravín“ zahŕňa aj mäsiarstvo. Podľa potravinového kódexu áno. „Predajne potravín sú trvalé zariadenia, ktoré sa zriaďujú najmä ako obchodné domy, samoobslužné nákupné strediská, predajne s rozličným tovarom a špecializované predajne, ako sú predajne mäsa, predajne lahôdok, cukrárenské predajne a iné,“ znie citácia z neho.

Predavačka v mäsiarstve teda postupovala podľa nariadenia, hoci zrejme ani ju nenadchýna, že má prázdnu predajňu, hoci vonku čakajú zákazníci.

V súčasnosti už môžu byť opäť otvorené obchodné centrá, kiná, divadlá, od stredy 3. júna sa otvárajú vnútorné športoviská, fitnescentrá aj plavárne sa pre verejnosť. Seniori sa so zvyškom populácie „premiešavajú“ už na mnohých miestach. V kontexte uvoľňujúcich sa opatrení sa dve vyhradené hodiny v torze predajní javia skutočne ako zbytočné.
(in)

Páčil sa vám článok?