VIDEO: Rodičia detí z MŠ na Palkovičovej sú v domácej karanténe a na koronavírus ich zatiaľ netestovali...

14.3.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Čoraz väčšie obavy majú rodičia detí, ktoré navštevovali materskú školu na Palkovičovej ulici, kde boli potvrdené štyri prípady výskytu koronavírusu. Bolo im odporučené, aby zostali doma v karanténe, ale viacerí očakávali, že absolvujú aj odbery na zistenie prítomnosti ochorenia COVID-19 u nich či detí, čo sa však doteraz nestalo. Prečo?

„Dcéra synovho kolegu navštevovala materskú školu na Palkovičovej ulici, odkiaľ sú nakazené panie učiteľky, upratovačka aj riaditeľka. Teraz sú už všetky deti aj s rodičmi doma, akurát nevedia pochopiť, prečo ich zatiaľ nikto netestoval. Synov kolega aj telefonoval lekárke, ktorá mu povedala, že zatiaľ je zdravý aj bez toho, že by ho skontrolovali. Podľa neho testovali iba kolegyne pani riaditeľky. Myslím si, že je to čudné, ak je to tak. Veď rodičia chodia do škôlky so svojimi ratolesťami a často sa porozprávajú aj s pedagogičkami. Vzhľadom na to, že práve odtiaľ je najväčšie ohnisko bratislavskej nákazy, tak sa mi to zdá nepochopiteľné. Už prešlo niekoľko dní a do včera sa mi nikto neozval,“ napísal v piatok na sociálnu sieť pán Boris.

Neskôr k svojim riadkom pridal aj vyjadrenie pani Oľgy Pietruchovej, ktorá sa odvolávala na svoj súvisiaci status v znení: „Zachytila som kritiku mnohých ľudí, že ich odmietli testovať preventívne. Pozerala som práve tlačovú besedu Robert Koch Institute, z ktorej vyplynulo, že preventívne testovanie bez rozvinutých symptómov nemá zmysel, lebo môže viesť k falošnej negativite. Najčastejší príznak je suchý kašeľ, kým horúčka je iba v polovici prípadov. Takže zostaňte doma a čakajte.“ Bratislavské noviny sa skontaktovali s jedným z rodičov, ktorých syn tiež chodí na spomínanú MŠ na Palkovičovej ulici a ten nám odpísal, že zatiaľ je celá ich rodina doma a všetci sú zdraví a v pohode, teda bez akýchkoľvek príznakov možnej nákazy. Na druhej strane však bol aj on znepokojený z toho, že celý týždeň netušia, čo sa bude ďalej diať s nimi a deťmi, ktoré sa vyskytli v najväčšom epicentre výskytu koronavírusu v Bratislave, teda v škôlke. 

Nakoľko hlavný hygienik Ján Mikas ani starosta Ružinova Martin Chren nevedeli v piatok povedať či už boli alebo budú testované deti, rodičia ako aj všetci ostatní ľudia, ktorí mohli prísť do kontaktu s nakazenými učiteľkami, riaditeľkou či upratovačkou. A tak napokon túto otázku dostal ešte v ten istý deň premiér Peter Pellegrini v diskusnej relácii Rádia Expres od moderátora Braňa Závodského.

„Pri každom prípade výskytu koronavírusu bolo identifikovaných niekoľko desiatok ostrých, teda intenzívnych kontaktov. Všetci tí ľudia boli požiadaní, aby zostali doma v karanténe. A u tých, ktorí by mali prejavy nákazy sa vykoná test hneď, ale u tých, u ktorých žiadne prejavy ochorenia nie sú, tam sa treba zmieriť s tým, že nie každému budeme robiť test len pre jeho psychickú spokojnosť. Podstatné je, že sa zabezpečilo, aby sa prípadná nákaza nešírila ďalej,“ povedal k téme súčasný predseda vlády.

​(ars)

Páčil sa vám článok?