BEDEKER GURMÁNA: Turecký fastfood do žemle aj na tanier

8.2.2020

Zdroj: M.D.

Páčil sa vám článok?

Chýry o skvelom kebabe na Rožňavskej ulici lákajú mnohých Bratislavčanov a neodrádza ich ani to, že je ďaleko od centra mesta. Podnik Istanbul 34 začínal ako malý stánok, dnes sa tu najete posediačky za stolom pri príjemnej hudbe. Je jedlo rovnako dobré, ako bývalo?

Fastfood je dobrým riešením v situácii, keď sa chceme rýchlo a tiež chutne najesť. A kebaby na Rožňavskej zaraďujú foodbloggeri k tým „naj“ v našom meste. Neprekvapilo nás teda, že sme mali problém pred podnikom zaparkovať a na jedlo sme museli stáť v rade. Netrvalo to však extrémne dlho, obsluha je rýchla, dobre zohraná. A hoci bolo plno (zaujímavé, hosťami boli najmä chlapi), voľný stôl sme našli hneď.

Zdroj: M.D.

​Ponuka tureckých špecialít je široká, zahŕňa aj niekoľko druhov polievok, ku ktorým podávajú žemľu, nechýba však ani pizza. My sme ochutnali päť jedál, porcie boli naozaj výdatné a cena rozumná. Kolegyňa, ktorá si pamätá úplné začiatky tohto fastfoodu, však konštatovala - štandard zariadenia bol síce kedysi nižší, ale jedlo chutnejšie.

Zdroj: M.D.

​Teľací döner kebap na tanieri (6 eur) sme si objednali s hranolkami (alternatívou bola turecká ryža) a jogurtový dresing dali posypať čili korením, bolo pikantné tak akurát, nie príliš. K tomu typická zelenina – nakrájaná kapusta, plátky paradajky a kyslá uhorka, zriekli sme sa len cibule. Kebab chutil celkom dobre, no nie dokonale, mäso bolo totiž dosť mastné a mastné boli aj hranolky.

Zdroj: M.D.

​Kurací döner kebap v placke (3,60 eura) nám zase spo­čiatku pripadal trochu suchý, až kým sme sa „neprepracovali“ k časti placky, kde už bol jogurtový dresing. Mäso však malo veľmi dobrú chuť.

Pide špenátové (4,50 eura) odporúčame každému! Tento „turecký chlieb“, ktorý pripomína pizzu, chutil vynikajúco. Tenučké cesto bolo dobre prepečené a kombinácia špenátu s roztečeným syrom navrchu výborná.

Zdroj: M.D.

​Pide teľacie je drahšie (5,50 eura), namiesto špenátu sa totiž pripravuje s plátkami teľacieho mäsa. Bolo to však bohaté a tiež veľmi chutné jedlo.

Zdroj: M.D.

​Falafel v tureckej žemli (3 eurá) nám pripadal trochu nevýrazný, vyprážané guľôčky - fašírky z rozomletého cíceru mohli byť chrumkavejšie. Lepší je s cibuľou, chuť je potom plnšia, pikantnejšia.

Zdroj: M.D.

​Baklava (1,50 eura) ako dezert bola výborná, vôbec nie presladená, ako sme sa obávali. Tento tradičný zákusok z tenučkých plátkov cesta, plnený posekanými orechami a sladený medom alebo sirupom, sme si dokonca vzali aj domov.

Oceňujeme tiež čisté a príjemné prostredie, všimli sme si, že obsluhujúci personál priebežne odnášal použité taniere a utieral stoly. Nevýhodou je, že sa nedá platiť kartou a nápoje majú len v plechovke v chladiacom boxe.

Zdroj: M.D.

​Čapujú však vynikajúci jogurtový nápoj ayran. Ak si ho dnes kupujete za našimi hranicami v Rakúsku, tak tento máte bližšie a je určite chutnejší.

Zdroj: M.D.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičiek
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?