VIDEO: Zatúlaná líška vystrašila ľudí v Ružinove. Môže byť pre okolie nebezpečná?

6.11.2019
0
líška

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Divé zvieratá túlajúce sa po meste! Rarita či bežná vec? V blízkosti veľkého obchodného centra Avion sa nám dnes ráno podarilo nakrútiť na mobil prechádzajúcu sa líšku. Vôbec sa nás nebála, kým nám jej blízkosť naháňala strach a dôvodné obavy, hoci bola za plotom. Môže byť besná? Je schopná na človeka aj zaútočiť? Čo na to povedali mestskí policajti a poľovníci?

Už druhý raz sme v bratislavskom Ružinove, konkrétne na Ostredkoch zahliadli líšku, ktorá sa nebojí ľudí a dokonca vyhľadáva ich blízkosť. „Žiaden podnet o pohybujúcej sa líške v tejto lokalite nám zatiaľ nahlásený nebol," informoval nás hovorca mestskej polície Peter Pleva. Voľne pohybujúcu sa líšku treba však aj tak nahlásiť priamo poľovníkom. „Je dobré sa k nej nepribližovať a vôbec ju nechytať,“ povedal nám Eduard Pokorný (predseda Mestskej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu v Bratislave). Chorá podľa neho určite nie je, už niekoľko rokov sa totiž nevyskytol žiadny prípad besnoty v Bratislave a okolí.

Podľa Eduarda Pokorného by všetci mali vedieť, že líšky na ľudí neútočia. „Zrejme ide o mladú líšku, ktorá stratila matku. A nenaučila sa plachosti. Asi ju už ľudia prikrmovali, preto sa ich nebojí,“ vysvetlil Pokorný. Podľa jeho slov už divé zvieratá nie sú v meste raritou. Spomenul si, že pred mesiacom mu volali mestskí policajti, že v Eurovei pri detskom ihrisku je diviačica s mladými prasiatkami. Podľa neho to spôsobujú ľudia, ktorých sú plné lesy, a tak vyháňajú divú zver do mesta.

(lb)

Páčil sa vám článok?