Developer o pár dní začne s búraním business centra Apollo 1

10.9.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Roky vyprázdnené business centrum Apollo 1 čoskoro zmizne zo zemského povrchu. Búracie práce na tomto objekte s narušenou statikou sa začnú už 16. septembra.

Ešte v apríli sme vás informovali, že HB Reavis už získal na búranie právoplatné povolenie. So začiatkom prác by sa malo začať 16. septembra. 

"Práce na odstránení "starého" Apolla začnú už o niekoľko dní - v pondelok 16. septembra," informoval miestny úrad Ružinov na sociálnej sieti.

“Od polovice septembra začíname s asanačnými prácami na budove Apolla 1. Proces asanácie bude mať niekoľko fáz - 1. prípravnú a čistiacu fázu, 2. búraciu fázu, 3. recyklačnú fázu. Prípravné a čistiace práce, ako aj počiatočné búracie práce, sa budú až do konca roka odohrávať najmä v interiéri budovy, ich vplyv na okolie bude teda minimálny,” povedala nám Country Marketing & PR Manager  HB Reavis Martina Jamrichová. 

 

“Najprv začneme s vnútorným vypratávaním objektu: vyvezieme výťahy, klimatizáciu, kotle, zdravotechniku, podlahy, izolácie, sadrokartónové priečky… to všetko s maximálnou ohľaduplnosťou na okolie. Po kompletnom odstránení budovy dôjde k separácii betónu od výstuže a následnej recyklácii materiálov. Niektoré veci sme už stihli poskytnúť OZ Cvernovka, ktorým sme zo starého Apolla odovzdali napr. dvere, zárubne či serverové reky," vysvetlila Jamrichová. 

 

“Predpokladaný termín ukončenia búracích prác je naplánovaný na budúci rok. So samotným rozoberaním hlavnej časti skeletu budovy začneme až po novom roku, kedy pravdepodobne dôjde aj k istým obmedzeniam na okolitých komunikáciách. O konkrétnejšej podobe ďalších krokov a presnejšom harmonograme budeme včas informovať,” dodala. 

Po zbúraní má na pozemku následne vyrásť Nové Apollo. Podľa plánov pôjde o sedempodlažnú budovu s takmer 500 parkovacími miestami v podzemí.  "Nové Apollo vnímame ako nový projekt, záleží nám na tom, aby sme Ružinovu vrátili miesto, kde sa bude ľuďom dobre pracovať," vysvetlila v minulosti Jamrichová s tým, že pôjde o modernú architektúru s cyklistickým centrom.

Veľké problémy so statikou v Apollo Business Centre odhalili ešte v roku 2015. Objekt, v ktorom sídlilo množstvo firiem a dokonca aj ministerstvo výstavby, museli vyprázdniť, pretože hrozilo jeho zrútenie. Na základe posudkov znalcov sa rozhodlo o asanácii budovy. Ružinovský stavebný úrad asanáciu povolil ešte v januári tohto roku, následne bolo správoplatnené.

(ms) 

Páčil sa vám článok?