FOTO: Bratislavské jazerá ponúkajú okrem možnosti na kúpanie, zábavu či šport aj zopár nuda pláží

11.8.2019

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Čo všetko okrem kúpania zažijete pri jazerách na území nášho hlavného mesta? Pozreli sme sa na tie najznámejšie a porovnali aj ceny občerstvenia a rôznych atrakcií, ktoré ponúkajú. Sumy sú orientačné, v konkrétnych bufetoch boli pri jedle či nápojoch niekedy menšie rozdiely.

Zlaté piesky: Na tobogan s občerstvením
Oceníte, že Areál zdravia, ktorý spravuje mestská organizácia STaRZ, má upravené pláže, veľké trávnaté plochy aj dostatok tieňa vďaka stromom. Zatienené je i detské ihrisko na pieskovej pláži. Nechýbajú toalety, sprchy, prezliekarne. Kvalitu vody pravidelne kontroluje úrad verejného zdravotníctva, zabezpečená je i záchranná služba.

Zdroj: Marián Dekan

Lákadiel je dosť, môžete si požičať vodný bicykel, pa­ddleboard či kajak, fanúšikom adrenalínu slúži centrum Wakeland s rôznymi vodnými atrakciami. Nájdete tu kurty na plážový volejbal aj na tenis, zahráte si street basket, futbal, minigolf či ping-pong. Prekvapilo nás však, že tobogan slúži iba zákazníkom bufetu Zanzi bar, ktorý je jeho prevádzkovateľom. Takže, ak sa chcete na ňom kĺzať, musíte si objednať nejaký ten nápoj či snack.

Drevené chatky a bungalovy z čias dávno minulých stále fungujú, môžete sa na jednu noc alebo aj dlhšie, vrátiť akoby do „pionierskeho tábora“. Sociálne zariadenia sú, pravdaže, spoločné, mimo chatiek.

Zdroj: Matúš Husár

Bufetov je dosť a sú takisto na bezplatnej „divokej“ pláži oproti. Slúži i nudistom, ktorí si tam vedia nájsť súkromie. Príjemným prekvapením pre nás bol celkom upravený trávnatý breh s lavicami na sedenie či opaľovanie – tým desivým zážitkom hromady odpadkov, ktoré tam ľudia rozhadzujú. Aj na tejto strane jazera môžete využiť toalety a prezliekareň, sú v centre Wakelake, ktoré je neďaleko.

CENY:
Vstupné: 4 €/dospelí, 3,50 €/študenti, 3 €/deti, seniori, ŤZP
Parkovanie: 3 €/deň
Vodný bicykel: 8 €/1 h,  paddleboard: 5 €/30 min
Wakeboard: 20 €/1 hodina s požičaním výbavy
Altánok s grilom: 20 €/do 15 osôb
Chatka: 35,50 €/4-lôžková
Bungalov: 41 €/3-lôžkový
Karavan: 3,70 €
Stan: od 2 €
Kofola 1,50 €/0,5 l, kola 1,80 €/0,5 l, sóda:1,20 €/0,5 l, čapované pivo 1,50 €/0,5 l, radler 2 €/0,5 l,langoš 1,50 €/180 g, pečená ryba hejk 2,80 €/100 g, cigánska pečienka 4 €/120 g, pečená klobása  3,80 €/150 g, hotdog 1 €/165 g

Draždiak aj s dvoma plavčíkmi
V týchto dňoch býva pri petržalskom jazere až do večera plno, zaplávať si sem chodia aj ľudia z iných mestských častí. A to napriek tomu, že brehy okolo jazera nie sú ani trávnaté, ani čisto štrkovité, skôr sa tam v tomto čase už s kamienkami mieša hlina a suchom spálená tráva...

Zdroj: A.Č.

Problémom jazera Veľký Draždiak je elektrické vedenie vysokého napätia, ktoré prechádza priamo nad ním. Najmä preto nie je jazero uznané ako oficiálne prírodné kúpalisko. Mestská časť tu napriek tomu zabezpečila záchrannú zdravotnú službu – vďaka za dvoch plavčíkov, ktorí strážia našu bezpečnosť deň čo deň od 10. do 19. hodiny, hoci v provizórnych podmienkach. Ako informovali Petržalské noviny, nemajú miesto, kde by si mohli na noc odložiť čln, potápačský výstroj, zdravotné veci, chýba im sociálne zázemie...

Zdroj: A.Č.

Kvalitu vody kontroluje Regionálny úrad verejného zdravotníctva a voda býva na počudovanie podľa meraní hygienikov bezchybná. Hoci labutí, kačiek a iného vodného vtáctva sú tu celé kŕdle.

Na jazere si môžete požičať paddleboard aj vodný bicykel, k dispozícii sú ihriská na plážový volejbal, cvičiace stroje, tenisový kurt, aj ihriská pre deti. K dispozícii máte tiež bezplatné WC a prezliekareň. A podvečer, keď najväčšie horúčavy povolia, si tu výborne zabeháte: ľahká krosová trasa okolo Veľkého Draždiaka a lesným terénom meria 2,04 km, ak si dáte okruh Veľký Draždiak – Malý Draždiak (medzi Dolnozemskou a Kutlíkovou ulicou), je to až 4,13 km. Okolo jazera nájdete množstvo stánkov s občerstvením či reštaurácie, takže mnohí návštevníci sa tu radi zdržiavajú až do tmy.

Zdroj: A.Č.

Ešte tip a upozornenie zároveň: langoš v bufete vedľa cvičiacich strojov je výborný, ale my sme naň pre veľký záujem čakali viac ako 30 minút.

CENY:
Paddle board: 4 €/30 min
Vodný bicykel: 4 €/30 min
Občerstvenie:
Pivo 10o: 1 €/0,5 l, radler 1,20 €/0,5 l, kofola 1 €/0,5 l,
víno 1,20 €/0,2 l, langoš s cesnakom 2 €, langoš so smotanou a syrom 2,50 €, pečená klobása 2,50 €/100 g,
cigánska pečienka 3 €
/220 g, hotdog 1 €

Kuchajda pod dozorom polície
Ak vás na jar vystrašili informácie o uhynutých rybách na Kuchajde, tak dnes hygienici tvrdia, že voda v jazere je úplne v poriadku. Potvrdzuje to aj oznam Regionálneho úradu verejného zdravotníctva hneď pri vstupe na toto prírodné kúpalisko.

Zdroj: A.Č.

Hygienici počas celého leta pravidelne kontrolujú kvalitu vody na kúpanie a v čase našej redakčnej uzávierky bola podľa nich bezchybná. Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý napriek tomu kúpanie na Kuchajde neodporúča, vraj len na vlastné riziko...

Zdroj: A.Č.

Jazero je obľúbeným miestom pre ľudí, ktorí si chcú okrem plávania aj inak zašportovať. Sú tu cvičiace náradia pre športovcov, dokonca špeciálne pre seniorov, kurty na plážový volejbal, tenis, basketbalové aj futbalové ihrisko, stoly na ping-pong, petangové ihriská či ihrisko pre deti... Bežecká trasa okolo jazera má asi 1,5 kilometra, nevýhodou však je, že okruh je na priamom slnku.

Zdroj: A.Č.

Máte sa kde prezliecť či osprchovať sa, WC je bezplatné, no pri vstupe aj platené (muži 0,10 €, ženy 0,20 €). Bufetov je dosť a zjavne i ľudí, ktorí si radi vypijú - mestská časť sa nedávno dohodla s políciou na pravidelnom dohľade hliadok v areáli. Preto tu počas leta vídať mužov v uniformách častejšie ako inokedy.

Zdroj: A.Č.

CENY
Čapovaná kofola: 1 €/0,5 l
Čapované pivo svetlé 10o: 1,20 €/0,5 l pečená ryba hejk (+ obloženie a chlieb)
1,70 €/100 g, langoš: 1,20 €, kuracia cigánska v žemli
2,90 €, zemiaková placka 1 €

Čunovské jazerá: Mini pláže a krištáľová voda
Veľké aj malé jazero majú nádhernú priezračnú vodu a ponúkajú dostatok súkromia v unikátnom prírodnom prostredí, s malými pieskovými aj štrkovými plážami. Brehy sú na mnohých miestach strmé. Jazerá sa nachádzajú me­dzi Rusovcami a Čunovom, v prírodnej rezervácii Ostrovné lúčky, ktorá je súčasťou chránených Dunajských luhov. Okrem zákazu stanovať či piť alkohol nie je povolený ani vjazd autami. Ak odparkujete v blízkosti hlavnej cesty, pokračujte pešo približne 15 minút a ste pri jazerách.

Zdroj: Marián Dekan

Vo Veľkom čunovskom jazere, ktoré patrí do štvrtého stupňa ochrany, je kúpanie zakázané. Ako sme sa presvedčili, mnohí ľudia o tom netušili. Žiadne výrazné označenie vás neupozorňuje, o zákaze kúpania sa doz­viete len z informačnej tabule „Prírodná rezervácia Ostrovné lúčky“ - ak si, pravda, prečítate na nej aj posledné riadky. Zakázaný je tiež pohyb mimo označeného turistického chodníka.
Keďže ide o jazerá s neorganizovanou prevádzkou, hy­gienici kontrolujú kvalitu vody len dvakrát počas sezóny.

Rusovské jazero: Kúpanie v plavkách i bez
Jazero býva atraktívnou zastávkou či rovno cieľom pre cyklistov, ktorí sa vyberú na hrádzu v Petržalke smerom k Rusovciam. Rusovské jazero je, tak ako čunovské, neoficiálne prírodné kúpalisko, čiže s kúpaním na vlastnú zodpovednosť.

Zdroj: FB ZSMH

​​Stála záchranná zdravotná služba na rozdiel od Veľkého Draždiaka nefunguje, hoci aj sem chodí množstvo ľudí. Mnohí oceňujú, že môžu relaxovať v príjemnom prostredí lužných lesov, iní sa však zjavne cítia ako doma a zanechávajú tu smeti či zakladajú nepovolené ohniská – práve to mestská časť najviac vyčíta návštevníkom Rusovského jazera.

Pláže sú väčšinou trávnaté so štrkopieskovým dnom, kúpať sa môžete v plavkách i bez, voda je vynikajúca. Potvrdila nám to aj Anna Gábrišová z referátu životného prostredia MČ Rusovce: „Keďže ide o jazero, ktoré nemá prevádzkovateľa, voda nie je zaradená medzi vody určené na kúpanie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave teda nemá zo zákona povinnosť ju pravidelne kontrolovať. Avšak vzhľadom na to, že verejnosť Rusovské jazero využíva na kúpanie, úrad túto vodu kontroluje dvakrát do roka. Doteraz sa nestalo, že by bola nevyhovujúca na kúpanie.“

(ac)

Páčil sa vám článok?