Nádhera: V okolí Rusoviec našli obrovského exotického motýľa

25.5.2024
0

Zdroj: FB Katedra zoológie PriF UK v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Príroda je naozaj fascinujúca . Za jej krásami pritom vôbec nemusíme vcestovať do exotických krajín, dokonca nemusíme ani opustiť Bratislavu. V okolí bratislavských Rusoviec objavili študenti prírodných vied exotického motýľa impozantných rozmerov.

"Počas terénnych prác v okolí Rusoviec objavili študenti pôsobivého okáňa pajaseňového (Samia cynthia). Tento exotický druh bol na území Slovenska pozorovaný prvýkrát v roku 2020," pochválila sa na sociálnej sieti Katedra zoológie PriF UK v Bratislave.

AKo Ďalej informuje katedra, pôvodný areál výskytu tohto motýľa leží v severovýchodnej Číne, Kórejskom polostrove a malej časti ruského Ďalekého východu. Dospelý motýľ  dosahuje v rozpätí krídel veľkosť 12-15 centimetrov a je v súčasnosti najväčším druhom motýľa žijúci na Slovensku.

Zdroj: FB Katedra zoológie PriF UK v Bratislave

​Okáň pajaseňový pri Rusovciach.

"Jeho kokóny sa využívali na výrobu hodvábu a z tohto dôvodu sa stal v minulosti zaujímavým artiklom. Húsenice sa živia predovšetkým listami pajaseňa žliazkatého, významnej inváznej dreviny v Európe. Tento druh je medzi chovateľmi hmyzu veľmi obľúbený a rozšírený, hlavne pre jeho vizuálnu atraktivitu a nízku náročnosť chovu," dodali ešte prírodovedci.
(ms)

Páčil sa vám článok?