V Devínskej Novej Vsi opäť zasiahli proti komárom helikoptérou

28.5.2023
0

Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Páčil sa vám článok?

V aktívnych liahniskách komárov pozdĺž rieky Moravy v Devínskej Novej Vsi v piatok realizovali ďalší veľký zásah helikoptérou. Túto sezónu s prvými zásahmi začali už v marci, keď v rámci pravidelného monitoringu v teréne odhalili prvé aktívne liahniská.

"Odvtedy máme za sebou už takmer 200 zásahov s larvicídom BTI, naprieč mestom, či už pozemnými chrličmi, dronmi, alebo helikoptérou. Situácia posledných dní a týždňov, keď výdatné dažde striedalo teplé počasie vytvorila vhodné podmienky pre liahnutie komárov, preto ihneď zasahujeme na každom identifikovanom liahnisku. Komplikácie spôsobuje liahnutie komárov v okolí Bratislavy,  mimo územia hlavného mesta, napríklad na Záhorí alebo v Rakúsku pozdĺž rieky Morava, kde magistrát nemôže zasahovať. Komáre z týchto okolitých obcí sa môžu v závislosti od poveternostných podmienok šíriť aj na územie Bratislavy," uviedol na sociálnej sieti primtor Matúš Vallo.

Ako dodal, zásah helikoptérou alebo dronmi je najefektívnejší na rozsiahlych vodných plochách s minimom stromov, v ťažšie dostupných a zarastených terénoch zas aplikujú granulát larvicídu BTI z člnov a pomocou chrbtových chrličov. Pozemné zásahy v týchto dňoch prebiehajú aj v Podunajských Biskupiciach, Petržalke, Jarovciach, Rusovciach, Devíne, Novom Meste v lokalite pri Železnej studničke či nad Račou.

FOTOGALÉRIA:

"Proti larvám komárov zasahujeme v čo najkratšom čase všade tam, kde je to možné. Vďaka BTI môžeme zasahovať dokonca aj v 3. a 4. stupni ochrany (ako je to aj v prípade dnešného zásahu) - teda tam, kde by sme škodlivým chemickým postrekom zasiahnuť nemohli. Avšak v záplavových územiach sa nachádzajú aj niektoré plochy s najvyšším 5. stupňom ochrany, kde zákon nedovoľuje ani zásah BTI. Preto nie je možné zlikvidovať všetky liahniská v Bratislave, no vďaka včasným zásahom eliminujeme milióny lariev a výrazne tak redukujeme množstvo vyliahnutých komárov," dodal.

A aby ste si nechcene nevypestovali komáre na záhrade, pripravilo mesto tento rok novinku - BTI vo forme tabliet pre záhradky. V prípade, že sa vo vašom záhradnom jazierku (ak je však zarybnené, ryby zjedia larvy komárov), väčšej nádržke alebo sude s vodou objavia larvy komárov, môžete použiť práve tablety BTI, aby sa vám toto leto nestal komár sudový osudovým. Jedna tableta vystačí na 50 litrov vody a do 24 hodín zničí až 100% lariev komárov v liahnisku. Larvicíd BTI je pritom selektívny - efektívne ničí larvy komárov, no pre ostatné živočích a rastliny je neškodný. Tablety BTI si môžete vyzdvihnúť na magistráte na Primaciálnom námestí 1 na Službách občanom. A tiež na miestnych úradoch všetkých mestských častí (zatiaľ s výnimkou Petržalky).

(ms)

Páčil sa vám článok?