Múzeum kultúry Chorvátov opäť podporí alegorickú púť Po staza naših starih

15.4.2023
0

Zdroj: devinskanovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Po nútenej prestávke spôsobenej pandémiou COVID-19 bude súčasťou júlového festivalu chorvátskej kultúry Dobrodošli aj alegorický sprievod Po staza naših starih, prechádzajúci obcami vo viacerých krajinách, ktoré v minulosti osídlili Chorváti.

"V tomto roku prejde sprievod od chorvátskeho mestečka Kostajnica cez maďarské a rakúske obce až do Suchej nad Parnou, ktorej dejiny takisto tvorili Chorváti," spresnil Andrej Solár, riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku, participujúceho na podujatí.

"Naše múzeum už tradične pripravuje v spolupráci s Chorvátskym kultúrnym zväzom na Slovensku ťažiskovú výstavu, predstavujúcu vinohradníctvo a zvyky Chorvátov, ktorí v 16. storočí osídlili aj časť juhozápadného Slovenska," dodal riaditeľ zbierkotvornej inštitúcie, ktorá sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Súčasťou aktivít múzea bude aj letný program pripravovaný pre deti. "Každý mesiac v našom múzeu takisto predstavujeme tvorbu jedného konkrétneho chorvátskeho spisovateľa," pripomenul Solár.

Teší ho, že po "covidovom" období je už citeľný nárast návštevnosti a opätovný záujem o prehliadku expozície múzea. "Už v januári, ktorý je väčšinou z hľadiska návštevnosti slabším mesiacom, sme zaznamenali zvýšený počet návštevníkov. Rovnako narástol záujem škôl o naše vzdelávacie podujatia," skonštatoval. Hoci v tomto roku ešte podľa neho nemožno očakávať úplný návrat k "predcovidovým" číslam, verí, že tohtoročná sezóna aj v SNM - Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku potvrdí stúpajúcu návštevnosť múzeí.
Chorváti na územie dnešného Slovenska emigrovali v polovici 16. storočia, reagujúc tak na inváziu Osmanskej ríše. Ich stopa je zaznamenaná v mnohých obciach juhozápadu SR, k obciam s najviac organizovanou a aktívnou chorvátskou menšinou patria bratislavské mestské časti Devínska Nová Ves, Jarovce, Rusovce a tiež Chorvátsky Grob.

(TASR)

Páčil sa vám článok?