Vodné toky Dunaja a Malého Dunaja sa dočkajú jarného upratovania

23.4.2022
0
čistenie brehov Dunaja v Čunove

Zdroj: MŽP

Páčil sa vám článok?

Vodné toky Dunaja i Malého Dunaja a ich okolie sa v sobotu opäť dočkajú tradičného jarného čistenia. Postarajú sa o to vodácke a ochranárske organizácie v spolupráci s dobrovoľníkmi.

Akcie sú súčasťou víkendu venovaného vode a prírode pri príležitosti tohtoročného Dňa Zeme. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

V rámci Dunaja sa budú čistiť lokality na petržalských brehoch, v Karloveskom i Jaroveckom ramene, ale tiež vo Vlčom hrdle. Na Malom Dunaji by sa malo čistiť vo Vrakuni, Zálesí, Bernolákove, Novej Dedinke a Tomášove. "Býva dobrým zvykom, že po skončení čistenia sa organizátori a obce poďakujú všetkým dobrovoľníkom domácim gulášom alebo inými miestnymi špecialitami," pozývajú organizátori.

Posledná aprílová nedeľa (24. 4.) sa bude v rámci víkendového podujatia niesť v znamení oddychu a športu. Na Karloveskej zátoke si budú môcť záujemcovia bezplatne požičať kanoe či kajak, v ponuke bude aj možnosť krátkeho splavovania Dunaja z Devína. Vo Vrakuni bude spojené člnkovanie na Malom Dunaji s poznávaním flóry a fauny, rovnako tak vo Vysokej pri Morave. V kempe Nová Dedinka pozývajú okrem plavby na kanoe aj na exkurziu o vtáctve a dravcoch. "Využiť môžete aj SplavBus – bezplatnú linku pre účastníkov splavov," doplnila Forman. Vo Vrakuni nebude chýbať ani kultúrny program.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?