Vďaka úradníkom z ministerstva dopravy zahniezdili v Rusovciach vzácne dropy

15.8.2021

Zdroj: FB SOS BirdLife Slovensko

Páčil sa vám článok?

Kompenzačné opatrenie na podnet Ministerstva dopravy a výstavby SR v rámci PPP projektu D4/R7 prináša prvé výsledky. V katastrálnom území Rusovce sa zahniezdili dropy, pričom v danej lokalite sa momentálne nachádzajú jediné mláďatá dropa prítomné na území Slovenskej republiky.

V rámci PPP projektu D4/R7 prebiehajú tzv. kompenzačné opatrenia. Účelom je kompenzácia straty biotopov chránených vtáčích druhov zabraných výstavbou diaľnice D4. Na základe kompenzačných opatrení bola vysadená tráva v katastrálnom území Rusovce. Ministerstvo dopravy a výstavby SR po konzultácii s SOS/Birdlife požiadalo koncesionára o použitie kvalitnejšej zmesi osiva za účelom maximalizácie funkčnosti tohto opatrenia.

Kompenzačné opatrenie prináša už aj prvé výsledky priaznivé pre životné prostredie. Okrem toho, že tu loví orliak morský, zahniezdili sa tu aj dropy, pričom v danej lokalite sa momentálne nachádzajú jediné mláďatá dropa prítomné na území SR. Vzhľadom na to, aby tieto dropy neboli ohrozené, Ministerstvo dopravy a výstavby SR požiadalo koncesionára o nekosenie plochy do konca roka. Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Zdroj:

​(TASR)

Páčil sa vám článok?