Na Dni detí v SĽUK-u predstavia aj zbierku pastierskych črpákov

29.5.2021

Zdroj: FB SĽUK

Páčil sa vám článok?

Slovenský ľudový umelecký kolektív pozýva svojich priaznivcov v sobotu na tradičný Deň detí v SĽUK-u. Akcia sa podľa organizátorov stretáva už niekoľko rokov s mimoriadnym úspechom. "Deti aj dospelí si užívajú počas celého sobotňajšieho poobedia originálny program a príjemnú rodinnú atmosféru," avizujú organizátori.

Program sľukárskeho Dňa detí je inšpirovaný tradičnou ľudovou kultúrou – piesňami, tancami a tradičnými hrami, ktoré sa kedysi dávno hrávali naši starí či prastarí rodičia. "Interaktívny program sa tento rok pre protipandemické opatrenia neuskutoční," uviedol pre TASR riaditeľ umeleckej prevádzky Maroš Červenák. Potvrdil však, že na podujatí, ktoré SĽUK-ári venujú deťom, sa zabavia nielen malí, ale aj dospelí. "V predstaveniach, ktoré hráme v divadle, si každý niečo nájde, je to prioritne programe pre deti, ale bavia sa aj rodičia."

Podujatie v areáli Divadla SĽUK otvoria o 11.00 h domáci s muzikantskou veselohrou Zvuky nie sú muky. Na letnej scéne divadlo vystrieda detský folklórny súbor Hájenka, predstaví sa na nej aj Ľubomír Tatarka, deťom známy ako "bača Čalamacha", ktorý zvlášť môže osloviť návštevníkov všetkých vekových kategórií. "Predstaví rôzne pastierske ľudové hudobné nástroje a náradie, porozpráva, ako sa používa fujara či vyrábajú gajdy, nebude chýbať prezentácia dreveného bačovského riadu vrátane zbierky pastierskych črpákov, ktoré kandidujú ako nový prvok na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska," dodal Červenák. V programe figuruje aj Divadlo Tyjátr, uzavrie ho Divadlo SĽUK o 16.00 h tanečnou veselohrou Gašparko.

Zdroj: FB SĽUK

(TASR)

Páčil sa vám článok?