FOTO a VIDEO: Z Rusoveckého kaštieľa odstránili 2,5 tony vtáčieho trusu a holubov, spôsobovali problém statiky objektu

15.12.2020
Rusovecký kaštieľ

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Vláda Igora Matoviča chce dotiahnuť výber firmy, ktorá by mala zrekonštruovať významnú národnú kultúrnu pamiatku Rusoveckého kaštieľa. Cena rekonštrukcie sa však zvyšuje, pretože kaštieľ stále viac chátra. Nedávno boli na objekte vykonané prvé záchranné práce, a to odstránenie holubieho a vtáčieho trusu a drobné arboristické úpravy.

Sľuby o rekonštrukcii neogotického kaštieľa v Rusovciach počúva verejnosť už dekády. Na objekte tejto národnej kultúrnej pamiatky boli vykonané prvé záchranné práce súvisiace s odchytom holubov za pomoci dravcov a deratizáciou objektu, ktoré spôsobovali najväčšiu komplikáciu na pamiatke. Spolu s tým prebehli aj sľubované arboristické práce.

Podľa slov šéfa úradu vlády Júliusa Jakaba, súčasná vláda po jej nástupe do úradu zdedila verejné obstarávanie na rekonštrukciu Rusoveckého kaštieľa, ktoré je v rozsahu 1500 strán a projektovú dokumentáciu, ktorej výška má cca 1,8 metra, tá v súčasnosti podľa jeho vyjadrenia prechádza digitalizáciou. Verejné obstarávanie na výber firmy, ktorá bude pamiatku rekonštruovať, trvá už niekoľko rokov.

Zdroj: nc

 Z budovy sa však rokmi stal "holubník" , ktorý komplikoval záchranárske práce. "Čo sa týka samotného objektu, tak v posledných dňoch sme urobili záchranné základné práce, ktoré sú esenciálne na zachovaniu statusu, aby sa ďalej nedegradovala táto pamiatka, a to bolo odstránenie 2,5 tony vtáčieho trusu aj spolu s uhynutými vtákmi, pretože to bola najväčšia komplikácia na tejto stavbe v celom objekte,“ povedal pre banoviny.sk  šéf úradu vlády Július Jakab. Ako ďalej dodal, vtáčí trus totiž spolu s vodou rozožieral jednotlivé brvná aj omietky a ďalšie kultúrne artefakty, ktoré sa v rámci kaštieľa nachádzajú.

Zároveň si zavolali na pomoc sokoliarsky klub, ktorý nasadil svojich sokoliarov, aby im pomohli plašiť holuby, ktoré kaštieľ dlhodobo ničia. "Áno, vieme, je to málo, ale je to len len úvod, ale momentálne nám nič iné nezostáva, len sa snažiť o čo najrýchlejšie ukončenie verejného obstarávania, aby sme mohli začať s komplexnou rekonštrukciou Rusoveckého kaštieľa," spresnil situáciu Jakab. Stavebná firma podľa neho už odmietala vykonávať základnú ochranu stropov, pretože pracovníkom komplikoval práce trus a mŕtve vtáctvo, nepomáhali ani respirátory. „Trus spolu s dažďovou vodou je smrteľná kombinácia pre tento kaštieľ, čo sa podpísalo na jeho súčasnom stave," vysvetlil Jakab.

Zdroj: nc

​​Viaceré stropy sú v dezolátnom stave a držia iba vďaka podperám. Tie musia pravidelne uťahovať, aby sa stropy úplne nezrútili.

Zdroj: nc

​Zničené stropy

Zdroj: nc

​Podlahy boli úplne vyčistené od vtáčieho trusu, v tejto časti však zostali špinavé, pretože kvôli zlej statike podlahy sa čistiť nedalo

Čo však s termínom dokončenia, predošlá vláda sľubovala viaceré termíny finalizácie rekonštrukcie, nič sa však nedotiahlo do konca. Dokonca na objekt Pellegriniho kabinet dostal z nórskych fondov 5 miliónov eur, ktoré však museli vrátiť, pretože rekonštrukciu neposunuli ďalej. Ten vtedy hovoril, že chce, aby boli Rusovce výkladnou skriňou. Termínom sa vyhýba aj súčasný šér Úradu vlády Jakab. Nie je tiež jasné, koľko firiem má záujem o rekonštrukciu a odkiaľ sa na ňu vezmú peniaze. „Nechcem nič sľubovať, sľuby tu už boli, v roku 2012 sa sľubovalo dokončenie v roku 2016 a potom v roku 2018, stále sa to ťahá. Jakab preto v tomto smere víta aktivitu  podpredsedu vlády Šefana Hollého na zmenu zákona o verejnom obstarávaní, pretože, ako tvrdí, nie je možné pri takýchto kľúčových pamiatkach, aby sa toľko rokov čakalo na ich rekonštrukciu. "Napríklad cena obstarávania hovorí za všetko, na začiatku sa predpokladala cena rekonštrukcie 30 miliónov, dnes už sme na sume viac ako 70 miliónov bez DPH, pretože budova chátra," doplnil Jakab.

Šéf Úradu vlády hovorí, že rekonštrukcia kaštieľa má v tejto vláde prioritu, aj napriek koronakríze. "Vynaložíme všetko úsilie a energiu, aby sme túto kultúrnu pamiatku zachránili. Postupujeme najrýchlejšie, ako sa dá," dodal Jakab. 

Vzorom do budúcna, ako by mala vyzerať približná finálna podoba a hlavný účel po po rekonštrukcii kaštieľa, je podľa Jakaba napríklad Ledicko-Valtický areál na Morave. Vláda chce, aby hlavným cieľom bolo, aby primárne zrekonštruovaný kaštiel a jeho okolie slúžil pre potreby verejnosti napríklad na konanie svadieb či rôznych kultúrnych podujatí. Isté je, že by v budúcnosti nemal slúžiť pre papalášov. 

Drobné práce vykonávali aj arboristi. Spoločnosť A.I.I. Technické služby úspešne vysúťažili arboristické práce v areáli parku kaštieľa. V rámci nich sa robili výruby a orezy drevín a stromov.

"Prvá časť začala výrubmi, bolo vyrúbaných cca 489 kusov drevín a 1006 kusov ošetrovaných stromov," spresnil vykonanie arboristických prác Tomáš Harmandy zo spoločnosti A.I.I. Technické služby. Súťaž prebehla od mája do konca septembra minulého roku, všetky práce trvali približne rok s menšou prestávkou kvôli prvej vlne koronakrízy, kedy práce na 3 mesiace museli prerušiť.

​Fotogaléria

Sľuby o rekonštrukcii kaštieľa sú nekonečným príbehom. Pokúšali sa o ňu viaceré vlády, no ani jednej sa to nepodarilo. Chýbali najmä financie a situácia sa skomplikovala aj po tom, ako v roku 2014 odstúpil od projektu generálny projektant, architekt Ján M. Bahna (pre denník Pravda neskôr priznal, že dôvodom bola najmä nečinnosť vlád pri rekonštrukcii). Jeho ateliér vyhral architektonickú súťaž na obnovu kaštieľa ešte v roku 1995 a niektoré časti sa stihli podľa projektu obnoviť, no pre nedostatok peňazí sa práce v roku 2000 zastavili. Výnimočná historická stavba vtedy začala chátrať.

(nc)

Páčil sa vám článok?