FOTO a VIDEO: Smutný pohľad na chátrajúci kaštieľ v Rusovciach. O jeho osude stále nie je rozhodnuté

5.9.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Vzácny kaštieľ v Rusovciach je v zdevastovanom stave, no viac ako o rekonštrukcii sa dnes hovorí o jeho zakonzervovaní. Na obnovu neogotickej pamiatky chýbajú, tak ako pri predchádzajúcich pokusoch, predovšetkým peniaze.

Sľuby o rekonštrukcii kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), sú nekonečným príbehom. Pokúšali sa o ňu viaceré vlády, no ani jednej sa to nepodarilo. Chýbali najmä financie a situácia sa skomplikovala aj po tom, ako v roku 2014 odstúpil od projektu generálny projektant, architekt Ján M. Bahna (pre denník Pravda neskôr priznal, že dôvodom bola najmä nečinnosť vlád pri rekonštrukcii). Jeho ateliér vyhral architektonickú súťaž na obnovu kaštieľa ešte v roku 1995 a niektoré časti sa stihli podľa projektu obnoviť, no pre nedostatok peňazí sa práce v roku 2000 zastavili. Výnimočná historická stavba začala chátrať.

V polovici roku 2018 úrad vlády predstavil nový projekt obnovy od architekta Jaroslava Meheša. Hoci vyvolal nesúhlas architektonickej obce, vtedajší predseda vlády v ňom problém nevidel, nevydarila sa vraj iba vizualizácia... No aj tak práce nepokročili.

Zdroj: Marián Dekan

V takomto biednom stave je čeľadník.

Zdroj: Marián Dekan

​Najnovšia úvaha o zrekonštruovaní tejto krásnej stavby je z júla tohto roku, keď sa do Rusoviec vybrali viacerí členovia vlády vrátane premiéra Igora Matoviča. Úrad vlády však zároveň hovorí o druhej možnosti - pamiatku zakonzervovať, aby sa zabránilo jej ďalšiemu chátraniu. Na úrade nám pred pár dňami potvrdili, že definitívny verdikt zatiaľ nepadol: „Vzhľadom na to, že NKP Rusovce bola niekoľko desiatok rokov zanedbávaná a vzhľadom na zmenu ekonomickej situácie na Slovensku po pandémii koronavírusu aktuálne prebieha analýza stavu, ktorá určí, ako ďalej postupovať a aké sú možnosti financovania – či sa kaštieľ zakonzervuje alebo sa bude pokračovať v pôvodnom zámere.“

Zdroj: Marián Dekan

O obnove vzácneho kaštieľa sa hovorí roky. 

Sumu potrebnú na obnovu odhaduje úrad vlády na 71,5 milióna eur bez DPH, o nákladoch na zakonzervovanie stavby nehovorí: „Predpokladaný odhad nákladov zakonzervovania nie je možné nateraz určiť. Súčasná údržba NKP je financovaná zo štátneho rozpočtu. Vláda SR by však na financovanie rekonštrukcie objektu rada získala v budúcnosti eurofondy.“

​Ak sa podarí získať peniaze z externých zdrojov, zanedbaný kaštieľ dostane šancu stať sa pýchou nášho mesta a celého Slovenska. S architektonickou súťažou na projekt sa však neráta. „Projektová dokumentácia na rekonštrukciu NKP Rusovce už existuje. Na vyhlásenie súťaže návrhov nie je priestor, pretože parametre pamiatkovej obnovy objektu stanovuje Krajský pamiatkový úrad Bratislava,“ zdôvodňuje úrad vlády.

Zdroj: Marián Dekan

​V areáli pokračujú arboristické práce, takže vstup do parku nie je povolený.

V záhrade a historickom parku aktuálne prebiehajú arboristické práce. Odborníci ošetrujú stovky drevín, aby sa zachovali a aby sa v parku mohla verejnosť v budúcnosti bezpečne pohybovať.

(ac)

Páčil sa vám článok?