FOTO: Po víkendovom požiari bytového domu v Rusovciach zostali štyri rodiny na ulici...

14.7.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V sobotu bolo v jednom z bytových domov na Firmovej ulici v Rusovciach poriadne rušno. Vypukol v ňom požiar a ako prví na miesto dorazili príslušníci miestneho Dobrovoľného hasičského zboru...

"Zo suterénnych priestorov sa začal šíriť čierny dym v dôsledku vzniku požiaru a keď sme prišli, tak už boli všetci ľudia z domu vonku, teda na ulici. My sme vošli do objektu, aby sme zachránili psa, ktorý zostal zatvorený v jednom z bytov. Potom sme spoločne s členmi Hasičského a záchranného útvaru SR požiar v suteréne uhasili," povedal pre Bratislavské noviny veliteľ DHZ Rusovce Ing. Peter Filaga. 

"Dnešný požiar v bytovom dome na Firmovej v Rusovciach je uhasený, situácia je pod kontrolou a požiar si našťastie nevyžiadal škody na zdraví jeho obyvateľov. Zajtra urobíme obhliadku miesta a zistíme, akým spôsobom bude vhodné poškodeným pomôcť, aby bola pomoc adresná. Mestská časť je pripravená poškodeným maximálne pomôcť a kontaktovali nás aj dobrovoľníci ochotní prispieť. Ďakujeme všetkým, najmä našim rusovským hasičom za pomoc pri zásahu," oznámila ešte v sobotu večer mestská časť na svojom Facebooku.

Zdroj: Marián Dekan

"V nedeľu aj v pondelok prebiehali technické kontroly na objekte bytového domu na Firmovej, ktorý v sobotu podvečer zasiahol požiar. Byty sú zabezpečené, statika je neporušená, byty sú opätovne pripojené k elektrine a vode, sú však silne vydymené a znečistené. Dnes sa tiež uskutočnila obhliadka bytového domu sanačnou spoločnosťou, ktorá vyhodnotí rozsah škôd v interiéri bytov. Na dnešnom stretnutí s majiteľmi bytov sme sa dohodli, že keď budú mať sfinalizovaný rozsah škôd, mestská časť bude nápomocná pri ich zmierňovaní. Viacerí ste sa mi ozvali, že by ste poškodeným radi finančne prispeli - momentálne preskúmavame možnosti spustenia finančnej zbierky, ktorej účelom má byť úhrada nákladov spojených s čistením priestorov. O podrobnostiach vás budeme informovať v najbližších dňoch," napísala na rusovskú facebookovú stránku starostka Lucia Tuleková Henčelová.

Zdroj: Marián Dekan

​Miestny úrad v Rusovciach - vedenie mestskej časti chce pomôcť obyvateľom, ktorí po požiari prišli o domovy... 

So starostkou Rusoviec sme sa skontaktovali aj dnes a povedala nám. "Žiadna zo štyroch rodín sa zatiaľ do svojich domovov nemohla vrátiť a museli nasledujúce tri noci stráviť u svojich príbuzných. Priestory sú stále zadymené a interiér bytov neobývateľný. Uvažovali sme aj nad organizáciou zbierky, ale nie je to také jednoduché. Všetci obyvatelia domu však odmietli priamu finančnú pomoc, ale aj napriek tomu sme sa rozhodli, že im prispejeme na čistenie sedačiek, kobercov a iných textílií, ako aj opravu či výmenu poškodeného zariadenia. Skrátka chceme urobiť všetko pre to, aby bol bytový dom čo najskôr opäť obývateľný."

(ars)   

Páčil sa vám článok?